|

Hasankeyf "ayakta kalmak" için direniyor

Batman MÜSİAD Başkanı Suad Özdemir, Hasankeyf'de el sanatının da sular altında kalma tehlikesi olduğunu söyledi. Özdemir, "21 köyün bağlı olduğu Hasankeyf'te yaygın olan dokumacılık sanatı da yok olmak üzere. Hasankeyf'de el sanatı da sular altında kalma tehlikesi altında" dedi.

Fahri Sarrafoğlu
00:00 - 20/11/2011 Pazar
Güncelleme: 16:48 - 20/11/2011 Pazar
Yeni Şafak
Hasankeyf "ayakta kalmak" için direniyor
Hasankeyf "ayakta kalmak" için direniyor

1926 yılında Gercüş ilçesine Bucak olarak bağlanan Hasankeyf Batman'ın il olmasıyla 18 Mayıs 1990 tarihinde ilçe olarak Batman'a bağlandığını belirten MÜSİAD Başkanı Suad Özdemir, Hasankeyf'de el sanatının da sular altında kalma tehlikesi altında olduğunu dile getirdi. Sanayinin gelişmediği ilçeden göç olduğunu kaydeden Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: 'GAP kapsamında yapımı programlanan Ilısu Barajı suları altında kalacağına ilişkin bilgiler 35 yıldan beri ilçeyi yatırımlardan mahrum bırakır olmuştur. 21 köyün bağlı olduğu Hasankeyf'te yaygın olan dokumacılık sanatı da yok olmak üzeredir.'

Vadi içerisinde oluşan verimli tarım alanları sera işletmeciliği için oldukça elverişli olduğunu hatırlatan Özdemir, tarıma elverişsiz alanlarda meralarda hayvancılık yapıldığını ve kış mevsiminde göçerlerin kışlağı olan ilçe toprakları bölgede süt ürünlerinin ucuz olmasını sağladığını vurguladı. Ayrıca Dicle nehrinde alabalık avcılığı yapıldığına da değinen Özdemir, İlçe merkezinde 4 bin 181 köylerde ise 7 bin 240 kişi yaşadığını ifade etti. İnşa edildiği arazinin kolaylıkla işlenmeye müsait olması yüzünden Hasankeyf ilçesinin çevresi mağaralarla dolu olduğunu da belirten Özdemir, arazinin bu müstesna kabiliyeti daha ilk devirlerde bu tabii mağaraların ilk insanlar tarafından barınma merkezi olarak kullanıldığını gösterdiğini söyledi.


SAKLI ŞEHİR HASANKEYF

Hasankeyf, Batman il merkezine yaklaşık 30 kilometrekare uzaklıkta bölgeye hayat veren Dicle Nehri, yörenin iklimini de etkiliyor. Nehir kış aylarının ılıman geçmesini de sağlamaktadır. Ortalama sıcaklık 25° C olan ilçede en yüksek ortalama ısı 40-43° C, en düşük ortalama ısı 6-8° C arasında değişmekte olan tarihi bir yerleşim birimi. Kuzeyinde uzanan Raman sıra dağları ile güneyinde yer alan sıra dağlar arasındaki vadi içerisinde akan Dicle nehri kenarında yer alan Hasankeyf ilçesi Dicle Nehri'nin sağladığı imkânlarla bereketlenmiş bu günkü suskun tarih fışkıran görüntüsü ile izleyenlere geçmiş ihtişamından esintiler sunmaktadır. Hasankeyf'de görülmeye değen yerler şöyle: "Zeynel Bey Kümbeti, İmam Abdullah Zaviyesi, Dicle Köprüsü, Malabadi Köprüsü, Kale Kapıları, Büyük ve Küçük Saraylar, Ulu Camii, Mağara Kiliseler, Mağara Mescitler, Arkeolojik Kazı Alanları, Suyolları ve Hasankeyf Harabeleri ile Mor Kiryakus manastırı, Mor Aho Manastırı, Kozluk ve Sason ilçe merkezlerinde ve kırsalında bulunan kale, manastır ve camiler, Petrol deposu Raman Dağlarını görülmek için zaman ayırmaya değer tarihi yerlerdir"


12 yıl önce