|

İran, 30 milyar dolarlık ticaret hacmi istiyor

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseın Pour, İran ile Türkiye arasında ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Cihan
00:00 - 5/03/2011 Cumartesi
Güncelleme: 16:00 - 5/03/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
İran, 30 milyar dolarlık ticaret hacmi istiyor
İran, 30 milyar dolarlık ticaret hacmi istiyor

Daha önce yıllık 600 bin İranlının Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Büyükelçi, bu sayının son iki yılda 2 milyona ulaştığını, ancak bu sayıyı da yetersiz bulduğunu ifade etti. Şanlıurfa'ya bir dizi ziyaret amacıyla gelen büyükelçi, ziyaret programı çerçevesinde Vali Nuri Okutan, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm İl Müdürü Selami Yıldız ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin ile görüştü.

Büyükelçi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'na düzenlediği ziyaret sonrası bir basın toplantısı düzenledi. Büyükelçi, toplantıda, Türkiye ile İran arasında yapılabilecek işbirlikleri ve fırsatları değerlendirdi. İran halkının Türk milletini çok takdir ettiğini dile getiren Büyükelçi, Türk yatırımcıların İran'da yapacakları yatırımları garanti altına aldıklarını vurguladı. Büyükelçi, ayrıca, iki ülke arası çok sayıda turist ziyaretinin de gerçekleştiğini belirterek, bu sayıyı yeterli bulmadıklarını anlattı. Büyükelçi Bahman Hosseın Pour, mevcut 10,5 milyar dolarlık ticaret hacmini 3-4 yıl içerisinde 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.


'SERMAYE GARANTİ ALTINA ALINIYOR'

İran'ın ekonomik potansiyeli hakkında bilgi veren Büyükelçi Pour, İran'a yatırım yapacak Türk iş adamlarının yatırımlarının da garanti altına alındığını söyledi. İran'a has bir taahhüdün olduğunu anlatan Büyükelçi Pour, "Türkiye'den İran'a gidip toplu konut işine giren yatırımcıların sermayesi garanti altına alındı. Onların karı da garanti altına alındı, eğer gümrük sorunları yaşarlarsa o sorunları biz gideririz." diye konuştu.


TURİST SAYISI 2 MİLYONA ULAŞTI

İki yıl içinde İranlı turistlerin sayısının 600 binden 2 milyona çıktığını ifade eden Büyükelçi Bahman Hosseın Pour, Suriye'ye giden İranlı turistlerin de yüzde 70'inin Türkiye'nin Şanlıurfa şehrinden geçtiğini söyledi. İran nüfusunun yüzde 55'inden fazlasının tarımla uğraştığını anlatan Büyükelçi, Şanlıurfa'nın tarım sektöründe önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Büyükelçi, ister teknoloji alanında ister üretim alanında hem işbirliğinin yapılabileceğine hem de tecrübelerin karşılıklı aktarılabileceğine işaret etti.


ERTEKİN: İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Toplantıda konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin ise işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Urfa'nın tarım potansiyeline de dikkat çeken Ertekin, "İran'dan bize turist geliyor ama biz bu sayıyı yeterli görmüyoruz. İnşallah burada onların daha rahat edebilecekleri güzel tesisler yapmak suretiyle bunu birlikte de yapabiliriz. Sulama yapılabilen alanlarımız geniş. Dünyada artık gıda daha çok önemli olmaya başladı. Biz de her türlü işbirliği için hazırız." ifadelerine yer verdi. Toplantı, karşılıklı iyi niyet dileklerinin iletilmesi ile sona ererken, Başkan Ertekin Büyükelçiye kahve takımı, büyükelçi de Başkan Ertekin'e seramik tabak hediye etti.

13 yıl önce