|

İran'dan Türkiye'ye 'nükleer destek' teşekkürü

İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nu ziyaret etti. Büyükelçi Hosseinpour, Türkiye'nin nükleer konuyla ilgili göstermiş olduğu çabalardan dolayı teşekkür etti.

İha
00:00 - 8/12/2010 Çarşamba
Güncelleme: 16:26 - 8/12/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
İran'dan Türkiye'ye 'nükleer destek' teşekkürü
İran'dan Türkiye'ye 'nükleer destek' teşekkürü

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, dünyanın nükleer konuda İran'a bakış açısının 'zulümden' kaynaklandığını, İsrail'in atom bombası bulunduğunu, kendilerinin barışçıl nükleer enerji amaçlı çalışma yaptıklarını, Türkiye'ye güvendiklerini söyledi. 2 ülke arasında ticari ilişkilerin, diyaloğun arttırılması amacıyla Samsun'a gelen Büyükelçi Bahman Hosseinpour, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nu ziyaret etti. İran Ticaret Müsteşarı Fariz Chamani, Ekonomi Müsteşarı Ali Masaeli'nin de katıldığı ziyaret programında İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili soruları cevaplayan Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Türkiye'nin nükleer konuyla ilgili göstermiş olduğu çabalardan dolayı teşekkür ettiklerini kaydetti.


BATININ DÜŞÜNCELERİ ÇOK ZALİMCE

Dünyanın İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili önyargısının neye bağlandığı sorusunu cevaplayan Hosseinpour, şunları dile getirdi: "Zulümden. Bazı konulara adaletsizce bakılmasından. Dünyanın bilhassa batı ülkelerinin bu bölgeye, Müslüman ülkelere bakış açısı, çifte standardı. Her şeyi kendileri için isterler, bizim için hiçbir şey istemezler. Tüm alanlara müdahale için kendilerini izin sahibi sanıyorlar. İran gibi, hatta Türkiye gibi ülkelerin kendi sözlerini söylemelerine izin vermiyorlar. ABD'nin Irak ve Afganistan'a saldırmaları için nasıl bir gerekçeleri vardı? Hiç. Batı ülkelerinin dünyaya karşı olan zalimce düşünceleri değişmeden, bu zulüm her zaman yerli yerinde duracaktır. Bu bir gerçektir. Bu batının bir sorunu, bizim sorunumuz değil. Kendi ayaklarının üzerinde duran bir ülke görmek istemiyorlar. İran, Türkiye ve diğer ülkeler için de geçerli bu. Bu bakış açısı düşmanca, zalimce ve adaletsizce olan bir bakış açısıdır."


EKONOMİK İLİŞKİLER SÜREKLİ ARTIYOR

Karşı çıkılmaması halinde Cenevre toplantısının Türkiye'de yapılacağını hatırlatan Hosseinpour, "Türkiye'nin bu konuda daha etkili rol üstlenmesini isteriz. 5+1 grubunda hem Türkiye'nin hem de diğer ülkelerin bulunmasını önermiştik. Maalesef Batı tarafı bu öneriyi de kabul etmedi. Türkiye'nin bize yardımlarına her zaman güveniyoruz. Bil hassa nükleer konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tutumunu destekliyoruz. Müzakerelerle ilgili her zaman söylediğimiz doğru bir söz var. Bu sözden de hiçbir zaman vazgeçmeyiz. Atam enerjisi herkesin hakkıdır, atom silahı ise hiç kimsenin. Bu bizim her zaman söylediğimiz söz. Nasıl oluyor da İsrail Atom silahına sahip olabiliyor ama biz barışçıl nükleer enerjiye sahip olamıyoruz? Biz Cenevre'deki toplantılarda bu doğru sözün arkasında duracağız" diye konuştu. Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkilerin giderek artığını vurgulayan Hosseinpour, geçen yıl yüzde 50 oranında düşen ticaretin, bu yıl yüzde 100 artığını kaydetti.Hosseinpour, Samsun'un İran'ın Gordion şehri ile kardeş şehir olması ve ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde çalışma yapılacağını da dile getirdi. Gerçekleşen ziyaretlerde ise karşılıklı hediyeler verildi.


13 yıl önce