|

İran'la ticaret hacmimiz 20 milyar dolara çıkacak

İran'ın Ankara Büyükelçi Bahman Hosseinpour, Trabzon Başkonsolosu Mohammad Rafiei ileVali Nuri Okutan'ı makamında ziyaret etti. Hosseinpour, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmini 2011 yılına kadar 20 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.

Aa
00:00 - 16/01/2009 Cuma
Güncelleme: 16:58 - 16/01/2009 Cuma
Yeni Şafak
İran'la ticaret hacmimiz 20 milyar dolara çıkacak
İran'la ticaret hacmimiz 20 milyar dolara çıkacak

İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, "Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmini 2011 yılına kadar 20 milyar dolara çıkaracağız" dedi.

Büyükelçi Hosseinpour, İran'ın Trabzon Başkonsolosu Mohammad Rafiei ileVali Nuri Okutan'ı makamında ziyaret etti.Hosseinpour, burada yaptığı açıklamada, Trabzon gibi tarihi bir kente gelmekten memnun olduğunu belirterek, "Genelde göreve yeni başlayanbüyükelçilerin ziyaret etmeyi ilk düşündükleri yer İstanbul olur. Fakat benİstanbul'a gitmeyip ilk Trabzon'u ziyaret ettim. Sanıyorum ben ilk büyükelçiyim bu konuda" diye konuştu.


TRABZON LİMANI ÇOK ÖNEMLİ

İran ile Türkiye arasında düşündüğü projelerde Trabzon'un büyük rolü olabileceğini ifade eden Hosseinpour, şunları söyledi:"Türkiye'ye ilk geldiğimde Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmini 2011 yılına kadar 20 milyar dolara çıkaracağımızı söylemiştim. Bu amaca ulaşmakiçin Trabzon Limanı'nın çok önemli rolü olabilir. Trabzon Limanı'nın yolu kimseiçin gizli değildir. Aradaki ilişkilerin konumu ve yerini belli etmek için ilk ziyaretimi buraya yaptım. Eminim ki bu benim son ziyaretim olmayacak."

Hosseinpour, ilan edeceği proje, hedef ve amaçlar için Trabzon'a daha çokziyarette bulunacağını belirterek, "İran halkının Trabzon'a özel ilgisi var. Eneski başkonsolosluğumuz Trabzon'dadır. Amacımız Trabzon ile İran arasındakiyakınlaşmayı daha çok yaşamaktır. İran ile Türk makamlarının da görüşleriilişkilerin gelişmesinden yanadır" dedi.

Vali Okutan ise büyükelçinin yaklaşımı ve ziyaretinin kendileri için çok anlamlı olduğunu kaydederek, "Trabzon, tarihi süreç içerisinde İran ve Kafkasya ile bağlarını güçlü tuttuğu zaman Anadolu'ya, Türkiye'ye katkıda bulunmuş bir ilimiz. Kendisinin büyükelçi olmasıyla iki ülke ve Trabzon ile İran arasındaki ilişkilerimizin güzel bir yere kavuşacağından şüphemiz yok. Bu bakımdan ziyareti fevkalade önemsiyoruz" diye konuştu. Görüşmenin sonunda, Vali Okutan, Büyükelçi Hosseinpour'a Trabzon'a özgü armağanlar, Hosseinpour da Okutan'a İran'a özgü motif armağan etti.

15 yıl önce