|

Isparta'da elma hasadı başladı

Türkiye genelindeki elma üretiminin beşte birinin karşılandığı Isparta'da elma hasadı başladı. Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle bu yılki hasat sezonundan 500 bin ton elma rekoltesi beklendiğini söyledi.

Aa
00:00 - 21/09/2007 Cuma
Güncelleme: 18:57 - 21/09/2007 Cuma
Yeni Şafak
Isparta'da elma hasadı başladı
Isparta'da elma hasadı başladı

Türkiye'nin en çok elma üreten illeriarasında ilk sıralarda yer alan Isparta'da elma hasadı başladı.

Isparta Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, yaptığı açıklamada, Türkiye genelindeki elma üretiminin beşte birinin karşılandığı Isparta'da elma hasadının başladığını ve hava şartlarının iyi gitmesinedeniyle bu yılki hasat sezonundan 500 bin ton elma rekoltesibeklendiğini söyledi.

Bu yılki elma üretiminden son derece umutlu olduklarını ifade edenYeşil, hasat mevsimi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, şunlarıkaydetti:"Bilindiği gibi Isparta olarak ülkemizin en çok elmasını bizüretiyoruz. Elmayı bu yıl, birinci derecede küresel ısınmanın getirdiğikuraklık olumsuz etkiledi ancak elma bahçelerinde geçilen damla sulamasistemi ile bu olumsuzluk, zararsız şekilde atlatıldı. Bunun dışındailaçlama, gübreleme ve bahçeyi işleme çalışmalarında da çiftçileriolumsuz etkileyecek doğal bir afet de söz konusu olmadı. Tüm bunlarınışığında bu yılki elma hasat döneminden çok umutluyuz. Tüm bu olumlugelişmeleri göz önüne alarak bu yıl geçen yılki gibi 500 bin tondolayında elma rekoltesine ulaşacağımızı tahmin ediyorum. "Çiftçilerin elmaları toplamaya başladıklarını, elmaların miktarına göresandıkların temin edildiğini ifade eden Yeşil, özellikle Gelendostilçesi ile Eğirdir'in Boğazova bölgesinde hummalı bir elma hasadınınsürdüğünü kaydetti. Bunun için çevre il, ilçe, köy ve beldelerdenyevmiyeli olarak eleman çalıştırıldığını ve hasadın bir an öncetamamlanmasının planlandığını anlatan Yeşil, hasat döneminin gelecekayın son haftasına kadar süreceğini bildirdi.

ÜRETİM ÇOK, PAZARLAMA ZO

Isparta'da en çok starking ve golden cinsi elma üretildiğini anlatanYeşil, üretimin çok olduğunu ancak pazarlamada sorun yaşandığınısöyledi. Yeşil, şöyle konuştu:"Evet, Türkiye'nin en çok elmasını Isparta olarak biz üretiyoruz. Ancak, bunun hepsini tam olarak satabiliyor muyuz? İşte bu meçhul. Çünkü, biz yıllardır starking ve golden olmak üzere iki çeşit elmaüretimi yapıyoruz. Oysa, Avrupa ülkeleri artık bu çeşitleri istemiyor vebizden yeni çeşitler üretmemizi istiyor. Yoksa elmamızı almıyor.

Elma üretiminde tam bodur ve yarım bodur olmak üzere ve başta granismitt elma olmak üzere yeni çeşitlere geçilmiş durumda. İlimizde elmakonusunda yeni çeşitlere geçilmesi son derece sevindirici bir durum.

Zira, elmada yeni çeşit miktarı 16'ya kadar yükselmiş durumda.

Isparta'daki elma bahçelerinin çoğu hala eski cins elmalardan oluşuyor ama yeni çeşitlere geçiş süreci de hızla devam ediyor.

Her geçen gün artan yeni çeşit bahçelerinde üretilen ve Avrupa'nın dabizden istediği yeni çeşit elmalardan geçen yıl ihraç ettik. Tabi bu, yılda 500 bin ton elma üreten bir şehir için çok az. Rakamın daha da arttırılması gerekiyor. "Yeşil, müdürlük olarak yaptıkları eğitim veyayım çalışmaları ile çiftçilere yeni çeşitlerin dikimi konusundateşvikte bulunduklarını ve gerektiğinde bunu uygulamalı olarak yaptıklarını sözlerine ekledi.

17 yıl önce