|

Japon bilim adamlarından Van'a destek ziyareti

Van'a gelen Japon bilim adamları ve uzmanlar, Vali Münir Karaloğlu'nu ziyaret etti. Karaloğlu, 23 Ekim'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından geçen süre içinde 7 bin artçı şok meydana geldiğini belirterek, "İdareci olarak bizi en çok zorlayan konu artçıların devam etmesidir" dedi.

Adnan Gül
00:00 - 23/12/2011 Cuma
Güncelleme: 17:50 - 23/12/2011 Cuma
Yeni Şafak
Japon bilim adamlarından Van'a destek ziyareti
Japon bilim adamlarından Van'a destek ziyareti

Bahçeşehir Üniversitesi organizasyonunda Şişli Belediyesi ile Kobe Belediyesi iş birliği ile Van'a gelen Japon bilim adamları ve uzmanlar, Van Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret etti. Karaloğlu, Bahçehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Dündar ve Şişli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Esra Dede'nin eşlik ettiği Japon heyetinde bulunan Yeryüzü Bilimi ve Felaket Önleme Ulusal Enstitüsü Hyogo Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi görevlisi Dr. Takuya Nagac, Kobe Vatandaşları Kooperatjf Topluluğu Eski Genel Müdürü Toshiyuki Onoda, Hyogo İnşaat Mühendisleri Eski Genel Müdürü Eiji Tarumi, Kobe Belediyesi'nden Yoshira Hayashi, Mukogawa Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı ve Türk Kültürü Araştırma Merkezi Direktörü Shigeyuki Okazaki'yi kriz merkezindeki makamında kabul etti. Japon bilim adamları, heyet olarak Van'da incelemelerde bulunduklarını, Kobe Depremi'ndeki tecrübelerini paylaşmak istediklerini söyledi. Van'da 9 Kasım'da meydana gelen 5,6'lık depremin aynısının Kobe'de meydana geldiğini anımsatan bilim adamları, yıkıcı olmasının sebebinin de Kobe şehrindeki 7,2'lik deprem gibi alttan vurması olduğunu ifade etti. Bilim adamları kendi aralarında topladıkları 950 euroluk yardımı da Vali Karaloğlu'na zarf içinde teslim etti.


2 AY İÇİNDE 7 BİN ARTÇI DEPREM OLDU

Vali Karaloğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen yıkıcı depremlerle ilgili yapılan çalışmaları anlattı. 9 Kasım'da meydana gelen 5,6'lık depremin yüzeye yakınlığı nedeniyle yıkıcı olduğunu belirten Karaloğlu, Van Depremi'nden 600 bin kişinin etkilendiğini bildirdi. 23 Ekim'de meydana gelen 7,2'lik depremin ardından 7 bine yakın artçı şok yaşandığını kaydeden Karaloğlu, bunun da idareci olarak işlerini zorlaştırdığını söyledi. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşları geçici iskan olarak çadırlara aldıklarını ifade eden Karaloğlu, "Bu da kolay bir iş değil. Türkiye'nin çadır stoku 45 bin iken Van'da 75 bin çadır dağıtıldı. Tabii yurt dışından, Japonya'dan da çadırlar geldi. Çadırlar geçici iskan. Orta vadede ise vatandaşları konteynırlara alacağız. Aralık ayı sonuna kadar da vatandaşları konteynırlara yerleştireceğiz" dedi. Karaloğlu, konteynırları evi yıkık ve ağır hasarlı olan vatandaşlara vereceklerini anımsattı.


"KALICI KONUTLAR AĞUSTOS AYINDA TESLİM EDİLECEK"

Kalıcı konutları ağustos ayında vatandaşa teslim etmeyi taahhüt ettiklerini ifade eden Karaloğlu, "Kış koşulları olmasına rağmen çeşitli teknikler kullanılarak inşaatlar devam ediyor. Diğer taraftan vatandaşın çadırda beslenmesi için aşevi kuruldu. Yemek dağıtımı vatandaş konteynırları alıncaya kadar devam edecek. Daha sonra kuru gıda yardımı yapacağız. Vatandaşların evleri yıkılırken hayvan barınakları da yıkıldı. 3 bin 500 çadır barınak yapıldı. Yine çiftçiye yıkılan ahırlarda zayi olan yemlerine karşılık büyükbaş için 400 lira küçükbaş için de 60 lira yem desteği verildi" diye konuştu. Sıcak bir ortamda geçen ziyaret sonrası Vali Münir Karaloğlu Japon misafirlerine 'Van Güzel' kitabını hediye ederken, heyet ise Kobe şehri ile ilgili tanıtım materyalleri verdi. Japon heyeti, daha sonra Van'daki incelemelerini tamamlamak üzere kriz merkezinden ayrıldı.


12 yıl önce