|

Kavas: Ortadoğu'daki ayaklanmalar iyi okunmalı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas, gerek Ortadoğu gerekse Afrika'da son dönemlerde ortaya çıkan mevcut rejimlere karşı halk ayaklanmalarının görülmesinin sebeplerinin iyi okunması gerektiğini ifade etti. Kavas, bunun altında gelir adaletsizliği, halka değer vermeme gibi nedenlerin öne çıktığını söyledi.

Emre Ayaz
00:00 - 3/12/2011 Cumartesi
Güncelleme: 10:56 - 3/12/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Kavas: Ortadoğu'daki ayaklanmalar iyi okunmalı
Kavas: Ortadoğu'daki ayaklanmalar iyi okunmalı

Canik Belediyesi'nin desteğiyle Samsun Aydınlar Ocağı tarafından, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Halk Hareketleri" konulu bir konferans düzenledi. Canik Kültür Merkezi'nde verilen konferansa konuşmacı olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas katıldı. Çok sayıda izleyicinin büyük bir ilgiyle dinlediği konferansın açılış konuşmasını yapan Samsun Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Osman Köse, Aydınlar Ocağı'nın kuruluş amacını anlatarak, bir sivil toplum kuruluşu olarak halkı aydınlatma sorumluluğunu kurulduğu ilk günden itibaren yerine getirdiğini söyledi. Daha sonra konferansı sunan Prof. Dr. Ahmet Kavas da, bilimsel çalışmalarının Afrika üzerinde olduğunu ve uzun yıllardır Afrika kıtasının büyük kısmını gezdiğini belirterek, bu bölgenin tarihini ve gezdiği yerlerdeki gözlemlerini anlattı. Afrika halkının Türkiye'yi ve Türkleri çok sevdiğini vurgulayan Kavas, "Özellikle son dönemlerde gerek Afrika'da gerek Ortadoğu'da Türkiye'ye karşı bir sevgi atmosferinin oluşması ve Başbakan Erdoğan'ın bölgede İslam dünyasının lideri olarak algılamaya başlaması, ilk zamanlarda bu ülkelerin yöneticileri tarafından da alkışla karşılandı. Fakat daha sonra bu liderlerin kendilerini halklarının gözünde geri planlara atmaya başlamasıyla, yöneticiler Türkiye'ye karşı eski dostane tutumlarını değiştirmeye başladılar” dedi.


GENÇ'TEN KAVAS'A PLAKET

Gerek Ortadoğu gerekse Afrika'da son dönemlerde ortaya çıkan mevcut rejimlere karşı halk ayaklanmalarının görülmesinin sebeplerinin iyi okunması gerektiğini ifade eden Kavas, bunun altında gelir adaletsizliği, halka değer vermeme gibi nedenlerin öne çıktığını söyledi. Kavas, Mali Cumhuriyeti, Cezayir, Libya gibi ülkelerden örnekler vererek, Afrika halkının siyasi ve sosyal yaşamları hakkında bilgiler verdi. Konferansın sonunda Prof. Dr. Ahmet Kavas'a Canik Belediye Başkanı Osman Genç tarafından bir plaket verildi. Konferansa Eğitim Fakültesi Dekanı ve "İlkçağdan Cumhuriyete Canik" adlı kitabın editörü Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, 23. dönem Milletvekili Birnur Şahinoğlu, OMÜ öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

12 yıl önce