|

Macar kralı 2 Bin 500 kişi ile geldi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kitap Fuarı'nda düzenlenen konferansta, Kocaeli'de yaşamış ve ölmüş Osmanlı hayranı olan Macar Kralı Thököly İmre ele alındı. Macar Kralı Thöklöy İmre'nin Kocaeli'ye 2 bin 500 kişi ile beraber geldiği ilk defa konferansta belgelerle ifade edildi.

Davut Şahin
00:00 - 21/05/2010 Cuma
Güncelleme: 17:35 - 21/05/2010 Cuma
Yeni Şafak
Macar kralı 2 Bin 500 kişi ile geldi
Macar kralı 2 Bin 500 kişi ile geldi

Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği Kocaeli Kitap Fuarı'nda birbirinden ilginç konularda söyleşiler, konferanslar yapılmaya devam ediyor. Osmanlı kuvvetleriyle birleşerek Avusturya baskısına karşı mücadele eden daha sonra Kocaeli'ye yerleşen Macar Kralı Thököly İmre'nin hayatının konu edildiği konferans kitapseverlerin ilgisini çekti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Seka arazisinde adına anı evi ve anıt yaptırdığı Thököly İmre konferansına Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Çetin, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dursun Ayan, Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. İbrahim Şahin ve Tökeli İmre Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal katıldı. Her biri tarih konusunda uzman olan konuşmacılar Macarların Türkiye ve Kocaeli'deki ilişkilerini anlattı.


BENZER YÖNLER

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dursun Ayan konuşmasında Türkler ile Macarlar kardeş mi sorusuna cevap bulacak bilgiler verdi. Benzeyen kelimelerden bahseden Ayan, ayrıca Macar ezgilerinin birçoğunun Türk ezgilerine benzediğini açıkladı. Türk halk ozanlarından etkilenen şairlerin olduğunu açıklayan Ayan, Macarların Türklerle olan yakınlığını açıklamaya çalıştı. Tökeli İmre Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal ise Macar kralının Kocaeli'ye geliş sürecini ve buradaki hayatını anlattı. İmre'nin Kocaeli'nin tarihi bir değeri olduğunu ifade eden Baykal, bu amaçla dernek oluşturduklarını aktardı. Macar Kralı'nın Kocaeli'de bir Rum evinde kiracı olarak yaşamaya başladığını söyleyen Baykal, daha sonra dönemin padişahının verdiği altınlar ile Karatepe'de bir çiftlik satın aldığını ve burada hayatını sürdürdüğünü anlattı. Ölümünün de burada gerçekleştiğini ifade eden Baykal, Thököly'e ait anlamlı bir gerçek anlattı” Macar Kralı İmre vezir tarafından zindana atılır. Padişah bunu haber alınca haksız bir şekilde hapsedildiği için veziri idam eder. Bu da Macar dostluğunun bir göstergesidir”


TÜRKLER AVRUPALILARDAN DAHA İNSANCIL

Yrd. Doç Dr. İbrahim Şahin Atatürk'ün bir sözünde Biz Türkler ve Macarlar kardeşiz sözünü hatırlattı. Thököly İmre'nin 40 ciltlik günlüğünde yer alan bazı sözlere değinen Şahin, yazılarında Türklerin Avrupalılardan daha çok insancıl olduğunu daha iyi davrandıklarını aktardığını ifade etti. Ayrıca bilinmeyen bir bilgi de sunan Şahin” Macar Kralı Thöklöy İmre'nin Kocaeli'ye 2 bin 500 kişi ile beraber geldi” diyerek Macarların Osmanlı modernleşmesinde katkı sağlayıcı yönleri olduğunu açıkladı. Oturum başkanı Prof. Dr. Atilla Çetin anlatılan bu bilgiler ışığında Türk ve Macar halkının ortak taraflarının olduğunu ifade etti. Töhökly İmre'nin Kocaeli'de yaşamış tarihi bir kişilik olduğunu aktaran Çetin, İmre'nin Osmanlı hayranı olduğunu ve bu neden ile sürgüne uğradığını hatırlattı. Çetin, Macar Kralı'nın Kocaeli'de yaşaması ve Türklere karşı olan olumlu sözleri iki ülkenin tarihi bağları olduğunun kanıtı olduğunu söyledi.


14 yıl önce