|

Mamak'ta kentsel dönüşüm rüzgarı

Ankara'nın gecekondularıyla tanınan Mamak ilçesi, peş peşe hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleriyle modern bir görünüme kavuşuyor. İlçenin çeşitli bölgelerinde yürütülen 12 kentsel dönüşüm projesiyle bugüne kadar binlerce gecekondu yıkılırken, yerine sosyal donatı alanları, alışveriş merkezleri lüks konutlar inşa ediliyor.

Aa
00:00 - 8/11/2010 Pazartesi
Güncelleme: 17:35 - 8/11/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Mamak'ta kentsel dönüşüm rüzgarı
Mamak'ta kentsel dönüşüm rüzgarı

Ankara'nın gecekondularıyla tanınan Mamak ilçesi, peş peşe hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleriyle modern bir görünüme kavuşuyor. Mamak Belediyesinin ilçenin çeşitli bölgelerinde yürüttüğü 12 kentsel dönüşüm projesiyle bugüne kadar binlerce gecekondu yıkılırken, yerine sosyal donatı alanları, alışveriş merkezleri ve lüks konutlar inşa ediliyor. Toplam 9 bin hektar yüzölçümüne sahip Mamak'ta gecekondularla kaplı 3 bin 3 hektar arazi, bu projelerle planlı yapılaşmaya kavuşacak. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, yaptığı açıklamada, Mamak'ın Ankara'nın gecekondusu en yoğun olan ilçelerin başında geldiğini belirterek, dolayısıyla kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vermek zorunda olduklarını söyledi. Kentsel dönüşüm projelerinin bir bölgede değil, ilçenin tamamına yayıldığını anlatan Akgül, projelerin bazılarının Büyükşehir ve TOKİ ile birlikte bazılarının da müteahhitler aracılığıyla yürütüldüğünü dile getirerek, 'Yıkımlar sırasında vatandaşlarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. insanlara hak ettiğini verme yönünde irademiz var. Anlaşmalar yapıldıktan sonra yıkımlar gerçekleştiriliyor' dedi.


MAMAK'TA TOPLAM 50 BİN KONUT YAPILACAK

Akgül, bu projelerin en önemlilerinden birinin Samsun yolu üzerindeki 14 mahalleyi kapsayan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi olduğunu kaydederek, 'Toplam 50 bin konut içeriyor. Ticaret, rekreasyon alanları ve sosyal donatı alanlarıyla. Şu an 4 blok bitmek üzere. 260 konut. Orayla ilgili güzel bir gelişme yakaladık, Yurt dışı kaynaklı bir finans kurumu ve inşaat firması bulduk. Nasip olursa Kasım ayı içerisinde ihale süreci başlayacak. Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi, Samsun yolu üzerinde 14 mahalleyi kapsayan proje çerçevesinde 9,5 milyon metrekare alan üzerinde 15 bin gecekondu yıkılarak bölgeye 50 bin konut ve 500 iş merkezi, çocuk oyun alanları, eğlence dinlenme mekanları, spor kompleksleri, aqua parklar, yüzme havuzları ve diğer aktivitelerin yer aldığı alanlar yapılacak. Büyükşehir Belediyesinin verdiği yetki yürütülen proje kapsamında bugüne kadar 435 gecekondu yıkılarak, 2213 kişiyle anlaşma yapıldı. Anlaşmalar hala devam ediyor. Yeni Mamak Projesi 9,5 milyon metrakare alanıyla dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip. Yatık Musluk Kentsel Dönüşüm Projesi, TOKİ ile ortak yürütülen 18 hektarlık projede yüzde 90 oranında başarı sağlandı. 2 bin konutun yapılacağı proje kapsamında bugüne kadar bin 22 konutun yapımı tamamlandı." dedi.


PROJESİ TAMAMLANAN DİĞER PROJELER

Altıağaç ve Karaağaç Kentsel Dönüşüm Projesi, Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi yaklaşık 35 hektarlık bir alanı kapsıyor. TOKİ ile mutabakat sağlandı. Ön protokole ilişkin görüşmeler devam ederken, hak sahiplerini belirleme çalışmalarına bu ay başlanacak. Doğukent Projesi, 50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen 50. Yıl Kentsel Dönüşüm Projesi 54 hektar alanda planlandı. İmrahor Vadi Projesi, Ege Kentsel Dönüşüm Projesi, Hüseyin Gazi Kentsel Dönüşüm Projesi, Kartaltepe Kentsel Dönüşüm Projesi, Durali Alıç Kentsel Dönüşüm Projesi, Kazım Orbay Kentsel Dönüşüm Projesi de projeler arasında yer alıyor.

13 yıl önce