|

Manisa, Danimarka'nin üretim üssü olabilir

Organize Sanayi Bölgesi'ni gezen Danimarka'nın İstanbul Başkonsolosu Lars Rafn, ülkelerindeki firmalara bölgeyi olabildiğince iyi tanıtarak, Türkiye'de yatırım yapmalarına zemin hazırlamaya çalıştıklarını belirterek "Manisa Danimarka'nın üretim üssü olabilir" dedi.

Cihan
00:00 - 17/07/2007 Salı
Güncelleme: 18:21 - 17/07/2007 Salı
Yeni Şafak
Manisa, Danimarka'nin üretim üssü olabilir
Manisa, Danimarka'nin üretim üssü olabilir

Avrupa'nın gözdesi Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB), Danimarka'nın İstanbul Başkonsolosu Lars Rafn ile Konsolosluk ticaret müşavirlerini ağırladı. Danimarkalı yatırımcılar için Manisa OSB'yi inceleyen Başkonsolos Rafn, "Manisa Danimarka'nın üretim üssü olabilir" dedi. Gezi, araştırma ve incelemelerde bulunmak üzere MOSB'ye gelen Danimarka İstanbul Başkonsolosu Lars Rafn, Konsolosluk Ticaret Müşavirleri Deniz Akkan, Zeynep Kuleli ve Seda Kayrak, Danimarka Ankara Büyük Elçiliği Temsilcisi Tuğrul Kuçulu'yu Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve OSB Başkan Vekili İsmail Gürhan, Hayes Lemmerz Jantaş Genel Müdürü ve MOSB Yönetim Kurulu Üyesi Süreyya Perçin ve MTSO ve OSB Yönetim Kurulu üyeleri karşıladılar.


OSB'de gerçekleştirdikleri gezi, inceleme ve araştırmaların ardından izlenimlerini basına aktaran Başkonsolos Lars Rafn, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin kendilerine gösterdiği ilgiye teşekkür etti. Rafn, Danimarka'daki firmalara bölgeyi olabildiğince iyi tanıtarak, Türkiye'de yatırım yapmalarına zemin hazırlamaya çalıştıklarını belirterek, şöyle dedi: "Bunun için de bu bölgeye incelemeler yapmak, yatırım imkânlarına bakmak ve bilgi almak için bu ziyareti gerçekleştirdik. Ziyaretimiz çok başarılı, çok dolu ve bilgi açısından doyurucu geçti. Ankara'daki Danimarka büyük elçiliğimiz ve İstanbul'daki başkonsolosluğumuz olarak sürekli Danimarkalı firmalarla irtibat içerisindeyiz. Çok farklı firmalarla Türkiye'deki iş sektörleriyle iş yapabilecekleri ve yatırım yapabilecekleri firmalara yönlendiriyoruz. Bu ziyaretimizde de bölge ve yatırım seçenekleri ve iş birliği olanakları ile ilgili kendi gözlerimizle görerek bu olanakları aktarmak istedik. Hem Türk firmalarının hem de Danimarkalı firmaların birbirlerine katabilecekleri çok artı değerler var. İş birliği yaratabilecekleri çok farklı alanlar var. Gezdikçe gördükçe ve incelemelerim sonucunda bu yargıya varabiliyorum. Türkiye'nin Danimarka için öncelikli ve cazip olmasının öncelikli iki sebebi var. İçinde bulunduğumuz koşullar göz önünde bulundurulduğunda birincisi Danimarka'nın uzun zamandır yakaladığı hızlı büyümenin sonucu olarak ekonomik açıdan çok refah seviyesinin yüksek olması, nerdeyse bütün sektörler tam kapasite çalışıyor. İşsizlik sorunu tamamen ortadan kalkmış durumda. Bu durumun avantajı olduğu kadar yavaş yavaş sıkıntıya girmektedir. Firmalar üretime yetişemedikleri için yeni mecralarda kapasite artırmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla Türkiye bu sıkıntıya çok net cevap verebilecek bir potansiyele sahip bir ülkedir. Türkiye'nin Danimarka için farklı olmasının ikinci sebebi ise coğrafi durumudur. Hem Ortadoğu hem Türkî cumhuriyetlere coğrafi ve kültürel açıdan yakın olması sebebiyle Danimarkalı firmalara diğer ülkelere göre tercih sebebi oluyor."


Danimarka Başkonsolosu Lars Rafn, ziyaret esnasında firmaların faaliyetleri ve başarılarının yanısıra OSB olarak görmeyi ve duymayı istedikleri özellikleri bulduklarını kaydetti. Rafn, "Zira çok gelişmiş ve sağlam altyapı ve üst yapı ve öngörünün ötesinde. Danimarkalı firmalar için çok daha önemli olan çevre duyarlılığı olarak su arıtma, katı atık ve enerji tesisleri ile Türkiye'nin birçok bölgesine göre çok iyi durumda. Çok büyük adımlar atılmış çok ileri seviyede bizi memnun bırakan önemli özelliklerdir bunlar. Burada edindiğimiz bütün bilgileri Danimarkalı firmalara en kısa zamanda aktaracağız. Onlara bu bölgenin ne kadar avantajlı ve aradıkları bölgenin burası olduğunu anlatmaya çalışacağız" diye konuştu.




17 yıl önce