|

Mardin'de tarihi değişim ve dönüşüm yaşanıyor

Mardin Kent Konseyi Ocak ayı toplantısı'nda konuşan AK Parti Milletvekili Gönül Bekim Şahkulubey, 2002 yılında Mardin'e gelişinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Mardinlilere, su ve tarihi dönüşüm projesi olmak üzere iki müjde verdiğini söyleyerek; “Mardin'deki Tarihi Dönüşüm Projesini; valilik, belediye ve TOKİ ortaklaşa yürütüyor." dedi.

Mehmet Atay
00:00 - 23/01/2011 Pazar
Güncelleme: 18:31 - 23/01/2011 Pazar
Yeni Şafak
Mardin'de tarihi değişim ve dönüşüm yaşanıyor
Mardin'de tarihi değişim ve dönüşüm yaşanıyor

Mardin Kent Konseyi Ocak ayı toplantısı belediye meclisi salonunda yapıldı.Tarihi Dönüşüm Projesi ile Mardin'in trafik sorunlarının tartışıldığı toplantıya; AK Parti Mardin Milletvekilleri Gönül Bekim Şahkulubey, Cüneyt Yüksel, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu,Vali Yardımcısı Şenol Koca, Trafikten sorumlu Emniyet Müdürü Özer Tanrıverdi ve Kent Konseyi Üyeleri katıldı. AK Parti Milletvekili Gönül Bekim Şahkulubey, 2002 yılında Mardin'e gelişinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Mardinlilere, su ve tarihi dönüşüm projesi olmak üzere iki müjde verdiğini söyleyerek; “Mardin'deki Tarihi Dönüşüm Projesini; valilik, belediye ve TOKİ ortaklaşa yürütüyor. Bu işin derdini çeken, koordinasyonunu yapan valilik ve belediyedir. Bu proje sen ben projesi değil Mardinlilerin projesidir.Biz vekiller ise işin Ankara ayağını oluşturmaktayız. Nerede finans varsa oraya koşturuyoruz.” şeklinde konuştu. Mardin Kalesi'nin halka açılması sürecini bizzat Başbakan'ın kendisi takip ettiğini ve bunun için 4 milyon lira ödenek gönderildiğini söyleyen Bekin “Kalenin güvenliği ve restorasyonu tamamlandığında 2013 yılında halka açılması planlanıyor.”dedi.


TARİHİ DÖNÜŞÜM VİZYONU HÜKÜMETİMİZE AİTTİR

Mardin'de başlatılan Tarihi Dönüşüm Projesi'nin Dünya'ya örnek olabilecek bir proje olduğunu ve Projeye şu ana kadar 10,5 milyon lira harcandığın söyleyen AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel; “Bu projenin resmi adı Kentsel Dönüşüm Projesidir. Yalnız Mardin gibi kadim bir tarihe sahip bir şehirde bu tanımlama yetersiz kalmaktadır.Onun için biz bunu Tarihi Dönüşüm Projesi diye adlandırdık. Kentsel Dönüşüm Projesi adına Tarihi Dönüşümün eklenmesi yeni bir konseptir. Bu proje diğer tarihi şehirlere de örnek olacaktır. Bu proje hükümetimizin vizyonudur. Tarih Mardin'e yeniden gülüyor ve gülmeye devam edecek. Mülkiyet hakkı kutsaldır. Bu çalışmalar yapılırken hiçbir vatandaş hiçbir esnaf mağdur edilmemektedir.” dedi. Yıkılan yerlere belediyenin yaptığı park ve yeşil alan çalışmalarının takdire şayan olduğunu belirten Yüksel; “Belediyemiz yıkılan yerlerin yerine parklar yapıyor. Bu konuda çok duyarlı.Belediyenin park konusundaki faaliyetleri takdire şayandır. Hem kendimiz hem çocuklarımız bundan faydalanıyor. Bir yeri güzelleştiren sadece tarihi binaları değil aynı zamanda yeşil alanları ve parklarıdır.” şeklinde sözlerine devam etti.


TARİHİ DÖNÜŞÜMÜ VALİLİK VE BELEDİYE YÜRÜTÜYOR

İki yıl öncesine göre şehirde ciddi değişimlerin yaşandığını ve dışarıdan gelen insanların bunu hemen fark ettiklerini söyleyen Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, ”Tarihi Dönüşüm Projesi'ni valilik ve belediye olarak ortaklaşa yürütüyoruz. Rölöve ve imar çalışmalarını tamamlayan Mardin diğer şehirlere göre daha şanslıdır. Birinci Cadde'nin restorasyonu ile ilgili çalışmalar son aşamaya gelmiş durumda. 9 milyon Euro harcanacak olan proje kapsamında tek tip vitrin, tek tip tabela kullanılacaktır. Tabela kirliliğiyle önümüzdeki günlerden itibaren mücadele etmeye başlayacağız. Caddenin tüm altyapısı yeniden düzenlenecek.Caddeye şu an dokunmuyoruz çünkü ikide bir kazı yapıp halkımızı rahatsız etmek istemiyoruz Ben Birinci Cadde'nin trafiğe kapatılmasını doğru bulmuyorum.Çünkü sit alanında yaşayan 30-40 bine yakın hemşehrimiz var. Şehri boşaltmamamız gerekir.” dedi.


13 yıl önce