|

Meke gölü bataklığa dönüştü

Yabani kuşların en önemli üreme yeri olan dünyanın nazar boncuğu olarak nitelenen Meke Gölü, küresel ısınma, buharlaşmanın artması ve yeraltı sularındaki hızlı azalma sebebiyle bataklığa dönüştü. Daha önce 12 metre suyu bulunan Göl bataklık halini aldı.

Aa
00:00 - 18/02/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:50 - 18/02/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Meke gölü bataklığa dönüştü
Meke gölü bataklığa dönüştü

Yabani kuşların en önemli üreme merkezlerinden Karapınar'daki Meke Gölü, küresel ısınma, yağışların azalması, buharlaşma ve yer altı sularındaki hızlı azalma sebebiyle bataklık haline geldi.


GÖL NAZAR BONCUĞUNA BENZİYOR

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Jeoloji Mühendisi Aytekin Diken, Meke Gölü'nde 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla oluşan kraterin zamanla suyla dolarak göle dönüşmesiyle ana şeklini aldığını, ortasındaki volkan konisinin ise günümüzden 9 bin yıl önce ikinci bir volkanik patlamada meydana geldiğini söyledi. Aytekin Diken, böylece gölün şeklinin, nazar boncuğuna benzeyen, yuvarlak bir kara parçası ve çevresini çepeçevre saran su birikintisi halini aldığını ifade etti. Ancak dünyada bir benzeri daha olmayan ve bu özelliği nedeniyle"Dünyanın Nazar Boncuğu" olarak adlandırılan Meke Gölü'nün, özellikle son yıllarda ciddi şekilde kan kaybettiğini anlatan Diken, küresel ısınma nedeniyle yağışların azalıp buharlaşmanın atması, yeraltı sularındaki hızlı azalma gibi nedenlerle adeta bataklığa döndüğünü vurguladı.


ARTIK ÇAMURDAN İBARET

Diken, daha önce angıt, sakarmeke, kızılbacak, uzunbacak ve deli doğan gibi 100'ün üzerinde kuş türünün beslenip üreme alanı bulduğu Meke Gölü'nde suların azalması sorununun ortadan kalkmadığını belirterek, "Yüzeysel sular ve yer altı suyu ile beslenen Meke Gölü'nde su miktarının son 5 yıl içinde azalması nedeniyle eski güzelliğini kaybetti. Birçok kuş türü artık bölgeye gelmez oldu. Daha önce 12 metre derinliğe ulaşan Meke Gölü, artık sadece çamurdan ibaret. Bölgede bilinçsiz tarımsal sulamaya bağlı yer altı suyu seviyesinin düşmesi vegeçen yıl kendisini bariz bir şekilde hissettiren küresel ısınmakaynaklı buharlaşma, Meke Gölü'nün bu hale gelmesinde en önemlietkenler. Yani küresel ısınmadan ve bilinçsiz tarımsal sulamadan Meke Gölü de nasibini aldı ve tümüyle kurumaya yüz tuttu."-


KURTARMAK İÇİN ÇÖZÜM ARANIYOR

Meke Gölü'nü kurtarmak amacıyla civarda açılacak sondaj kuyularındangölün beslenmesinin sağlanmasının düşünüldüğünü vurgulayan Diken, "Ancak sondaj kuyularından besleme de kesin bir çözüm olarak görülmemektedir. Bu geçici bir çözümdür. Çünkü yeraltından çekilerek göle basılacak su, nihayet yer altı su seviyesini daha çok düşüreceği gibi, göle aktarılan suda da buharlaşarak azalma olacaktır" diyekonuştu.

16 yıl önce