|

Meke Gölü'nde kuraklık alarmı

Konya'nın Karapınar İlçesi'ndeki Meke Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Aşırı kuraklık ve vahşi sulama nedeniyle suların azalması sonucu gölde adacıklar oluştu. Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, "Yeterli yağışlar gelmezse ve bir önlem alınmazsa, dünyada benzeri olmayan kuş türlerinin de yok olacağını söyledi

Aa
00:00 - 21/06/2008 Cumartesi
Güncelleme: 16:57 - 21/06/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Meke Gölü'nde kuraklık alarmı
Meke Gölü'nde kuraklık alarmı

5 milyon yıl önce volkanik patlamayla oluşan kraterin, zamanla suyla dolarak göle dönüşmesiyle Konya'nın Karapınar İlçesi'ndeki Meke Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Yıllar önce birçok yaban kuşunun ürediği, doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan gölde kuraklık ve vahşi sulama nedeniyle yeraltı suları azaldı ve sonrasında gölde adacıklar oluştu. Meke Gölü'ndeki suların çekilmesinde küresel ısınmanın yanı sıra, yeraltından kuyularla çekilen suların vahşi sulama yöntemiyle kullanılmasının önemli etkisinin olduğunu belirten Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, "Kuraklığa ilave olarak yer altı sularının bilinçsiz şekilde çekilmesiyle bölgedeki yeraltı su seviyesi düştü. Yeterli yağışlar gelmezse ve bir önlem alınmazsa, Meke Gölü tamamen kuruyacak. Gölde dünyada benzeri olmayan kuş türleri vardı. Ama şu anda hiçbir kuş türü kalmadı. Bu ülkemiz için büyük bir kayıp" şeklinde konuştu.


ARTIK TURİST GELMİYOR

Gölün suyunun çekilmesiyle adacıkların meydana geldiğini belirten Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, Ekim ayı başlarında Meke Gölü'nde su kalmayacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Meke Gölü kuraklık alarmı verdiğini vurgulayan Belediye Başkanı, "Göl dünyanın nazarboncuğu idi ama her geçen yıl, bir önceki yılı aratır hale geldi" dedi. Ayrıca gölün doğal güzellikleriyle de turistleri cezp ettiğini vurgulayan Başkan Mugayıtoğlu, Şimdi ise turist ziyaretleri de bitme noktasına geldi. Artık turist gelmiyor. Meke Gölü artık cazibesini yitirdi" dedi.


SİT ALANI OLDUĞU İÇİN MÜDAHALE EDİLEMİYOR

Meke Gölü'nü kurtarmak için 2 yıl önce MTA tarafından dışarıdan su basılması amacıyla bir proje hazırlandığını ancak bu projenin doğal dengeyi bozacağı düşüncesiyle Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından uygun görülmediğini anlatan Mugayıtoğlu, bölgenin 1.derece sit alanı olduğunu, bu nedenle ilgili kuruluş tarafından burada yapılacak hiçbir çalışmaya sıcak bakılmadığını bildirdi."Meke Gölü göz göre göre kaybolup gidiyor" diyen Mugayıtoğlu,"Yetkililerden, görünümü nedeniyle 'dünyanın nazar boncuğu' adı verilenbu doğal güzelliğin kurtarılması için öneri bekliyoruz" dedi.


16 yıl önce