|

Padişahın hatıra şehri Bursa'dan destek istedi

Sultanı Abdülmecid Han tarafından 1849 yılında Romanya'nın Dobruca bölgesinde kurulan Mecidiye şehrinin yetkilileri, Osmanlı eserlerinin restore edilmesi için Büyükşehir Belediyesi'nden destek istedi. Romanya Parlamentosu Senatörü Marian Vasiliev, "Sizi temin ederim ki, Mecidiye'yle yaptığınız anlaşma karşılığında pişman olmayacaksınız" dedi.

İha
00:00 - 16/12/2013 Monday
Güncelleme: 15:42 - 16/12/2013 Monday
Yeni Şafak
Padişahın hatıra şehri Bursa'dan destek istedi
Padişahın hatıra şehri Bursa'dan destek istedi

Sultan Abdülmecid Han tarafından 1849 yılında Romanya'nın Dobruca bölgesinde kurulan Mecidiye şehrinin yetkilileri, kendilerine ait Osmanlı eserlerinin restore edilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden destek istedi. Mecidiye'den gelen yetkililer, iş birliği konularını görüşmek için Büyükşehir Belediyesi'ne ziyarette bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç tarafından karşılanan heyet, bölgelerinde yaşadıkları sıkıntıları anlatıp destek istedi. Heykel'deki tarihi başkanlık binasındaki görüşmeye Romanya Parlamentosu Senatörü Marian Vasiliev, Mecidiye Belediye Başkanı Marion Iordache, Mecidiye Belediye Meclisi Üyesi Nedret Bechis, Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Seçil Pınar İncecik ve Tatar Türkleri Derneği Başkanı Şükrü Öner katıldı.

TÜRK VE TATARLARDAN OLUŞUYOR

Mecidiye'nin 1849 yılında Sultan Abdülmecid tarafından kurulduğunu hatırlatan konuk Belediye Başkanı Marion Iordache, şehrin Türk ve Tatarlardan oluştuğunu belirtti. Bölgelerin birçok binanın Osmanlı dönemine ait olduğunu, 2 Türk hamamıyla 2 Türk mezarlığının halen faaliyette olduğunu dile getiren Iordache, "Bölgemizde yıpranan eserler var. Sahip olduğumuz Osmanlı eserlerini ayağa kaldırmak, faaliyete geçirmek istiyoruz. Fakat imkanlarımız ne yazık ki sınırlı. Buraya da destek istemek için geldik. Umarım beklentilerimiz karşılanır" dedi.

'TÜRKİYE İKİNCİ VATANIM'

Romanya Parlamentosu Senatörü Marian Vasiliev ise, Türk Tatar Derneği üyesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin kendisi için ikinci vatan olduğunu dile getirdi. Senatör olmadan önce belediye başkanlığı yaptığını, Türkiye'nin ve Bursa'nın Mecidiye'ye vereceği desteklerden çok memnun kalacağını ifade eden Vasiliev, "Sizi temin ederim ki, Mecidiye'yle yaptığınız anlaşma karşılığında pişman olmayacaksınız" diye konuştu.

RESMİ BÜTÇEDEN HARCAMA YOK

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç de, Balkanlar'a yapılan yatırımların stratejisi hakkında misafirlerine bilgi verdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Balkanlar'daki faaliyetlere resmi bütçeden katkı sağlamadıklarını söyleyen Ödünç, ''Bütün yatırım ve hizmetlerimiz, hayırseverler eliyle ya da doğrudan TİKA aracılığıyla olmaktadır" şeklinde konuştu. Mecidiye'de Türk ve Müslümanların bulunmasının iş adamlarının dikkatini çekeceğini ve mutlaka bu bölgelere de yatırım yapmak isteyenlerin çıkacağını ifade eden Ödünç, "Bir şeyler ortaya çıktığında belediyemiz de harekete geçecektir. İmkanlar çerçevesinde umarım beklentileriniz karşılanır" açıklamasında bulundu.


10 years ago