|

Rize'de teleferik tutkusu

Rizeliler, her türlü olumsuzluğa rağmen ilkel teleferiklerinden vazgeçmiyorlar. Rize'de köyler arası ulaşım ile yük ve yolcu taşıması il genelinde 10 bin teleferikle yapılıyor.

Aa
00:00 - 21/07/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:20 - 21/07/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Rize'de teleferik tutkusu
Rize'de teleferik tutkusu

Rize'de son yıllarda teleferiklerde meydana gelen ve ölüm, felç kalma ve uzuv kayıplarıyla sonuçlanan kazalar yaşanmasına rağmen, vatandaşlar ilkel teleferik kullanmaktan vazgeçmiyor.


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Metin Bıçakçı, Rize'nin değişik yörelerinde taşıma ve ulaşım güçlüğünün önüne geçebilmek amacıyla, özellikle yaş çay taşımacılığında teleferiğin yoğun olarak kullanıldığını söyledi. Teleferiklerin standartlara uygun olmaması ve malzemelerin yetersizliği nedeniyle zaman zaman tellerinde kopmalar meydana geldiğini belirten Bıçakçı, "Yolların bazı yerlerde dar olması, bazı yerlerde de hiç olmaması, insanların evlerine ve arazilerine ulaşmak için ilkel teleferik sistemini kullanmasına neden oluyor. Ancak teleferiklerin güvenliğinin yetersiz kalması, can ve mal emniyeti bakımından tehlike oluşturuyor" dedi. Rize Valiliği'nin yaptırdığı araştırmada, yörede 10 bine yakın teleferiğin bulunduğunun ortaya çıktığını ifade eden Bıçakçı, şöyle devam etti:"Yük taşımacılığının yanında insan taşımacılığının da yapıldığı teleferiklere standart getirilmesi için Valilik ile odamız arasında birsüre çalışma başlatılmıştı. Bu çalışmada, teleferiklerin zaman zaman kontrol edilmesi ve kullanıma uygun olmayanların kullanımının yasaklanması hedefleniyor. Yaşanan kazaların önüne geçilebilmesi için buçalışmanın yapılması gerekliydi. Bu konudaki çalışmamız sürüyor."


"TELEFERİĞİ KULLANMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK"

Rize'nin Fındıklı ilçesine bağlı Yaylacılar köyünde yaklaşık 2 ay önce12 yaşındaki ilköğretim okulu öğrencisinin dereye düşüp öldüğü teleferiği kullanmaya devam eden vatandaşlardan Yalçın Atagün ise bazıyerlerde çaylık arazilerine ulaşım için yol bulunmadığını, bu nedenleteleferiği kullanmak zorunda olduklarını söyledi. Köydeki arazilerin engebeli, köprünün ise arazilerine çok uzak olmasınınkendilerini teleferiklere mecbur bıraktığını savunan Atagün, şunları kaydetti:"Vatandaşlar çay bahçelerine gitmek zorundalar. Yol olmayınca dateleferiği kullanmaktan başka yol kalmıyor. Bazı yerlere köprü yapılması teleferik kullanımını azaltabilir. Ancak Karadeniz yöresinin dağınık yerleşim yapısı ve herkesin kendi arazisine en kısa yoldan gitmek istemesi nedeniyle, her yere köprü yapılması mümkün değil. Kaza olmasına, hatta ölümler yaşanmasına rağmen teleferikleri kullanmayamecburuz. Başka çaremiz yok."


ÖLEN, FELÇ OLAN, PARMAKLARI KOPANLAR OLDU

Rize'de son yıllarda teleferikler nedeniyle yaşanan bazı kazalar şöyle: Ardeşen'de 3 Nisan 2006'da yaklaşık 50 metre yükseklikten teleferikten dereye düşen Salih İnceler (39), hayatını kaybetti. Çaykent beldesinde 24 Mayıs 2006'da teleferik kabinini onarırken teleferiğin çalışması sonucu Fikret Özdemir'in (46) sol elparmaklarından üçü koptu. Ardeşen'de 25 Mayıs 2006'da teleferik motorunun habersizce çalıştırılması sonucu Hanife Açıkmeşe'nin (27) sol el serçe parmağı koptu. Emine Kahya (22) ise 10 metre yükseklikten düşerek yaralandı .İl merkezinde 4 Eylül 2006'da M.K'ye ait çay bahçesinde çalışan Gürcistan uyruklu Guram Saginadze (25), teleferikte bulunduğu sırada teleferiğin ipinin kopması sonucu 10 metre yüksekten düşerek ağıryaralandı.İl merkezinde 9 Eylül 2007'de Azigül Demir, teleferiğe yaş çay yüklerkentelin boynuna sarılması sonucu felç oldu.Son olarak Fındıklı'da 25 Mayıs 2008'de Meltem Berber (12), teleferikle derenin karşısına geçmeye çalışırken dengesini kaybederek yaklaşık 3 metre yükseklikten dereye düşerek boğuldu.

16 yıl önce