|

Şavşatlı bayanlar 95 değişik yemeği tanıttı

Şavşat'a bağlı Aşağı Koyunlu Köyü'ndeki kadınlar, yeni kurulan derneklerine katkı amacıyla bölgeye ait 95 değişik yemeği pişirerek sergilediler. Kaymakam Salih Altun, "Bu kadar doğal ve leziz ürünlerden dünyada herkesin tatmaya hakkı var. Bu ürünleri yakın zamanda endüstriyel anlamda değerlendirmek için çalışmalar yapacağız" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 30/01/2010 Cumartesi
Güncelleme: 16:29 - 30/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Şavşatlı bayanlar 95 değişik yemeği tanıttı
Şavşatlı bayanlar 95 değişik yemeği tanıttı

Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Aşağı Koyunlu Köyü'ndeki kadınlar, bölgeye ait 95 değişik yemeği pişirerek sergilediler. Köyde yeni kurulan derneklerinin katkılarıyla hazırlanan yemek sergisine Şavşat Kaymakamı Salih Altun, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Hasan Şahin, Özel İdare Müdürü İbrahim Altun, Dernek Başkanı İkram Bahçeci, işadamları ve vatandaşlar da katılarak birbirinden güzel yöre yemeklerini tattılar. Kaymakam Salih Altun, özellikle paketlenmiş halde olan bal, marmelat ve pekmez gibi ürünlerin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu kadar doğal ve leziz olan bu ürünlerden dünyada herkesin tatmaya hakkı var. Bunun için bu ürünleri yakın zaman da endüstriyel anlamda değerlendirmek için çeşitli çalışmalar yapacağız" dedi. Yemeklerinin tanıtılarak davetlilere ikram edildiği toplantıda konuşan Kaymakam Altun, şunları söyledi: "Kadınlar ailenin temel taşıdır. Bu bayanların mesleğe yönlendirilmesi için çalışma yapılarak üretime katmak gerektiğini düşünüyorum. Bu ışığı buradaki köylü hanımlarda görüyorum. Özellikle kadınlara yönelik eğitimler büyük önem taşıyor. Açılabilecek aşçılık kursları ile de bu ürünlerin daha da güzel olacağını düşünüyorum"


KÖYÜMÜZ TANITILMIŞ OLACAK

Şavşat ve köylerinde sadece 3-5 çeşit yemeğin gündemde tutulduğunu fakat unutulan birçok yemek çeşitlerinin de çok önemli tatları olduğunu vurgulayan köylü hanımlar, "Şavşat'ımızın çok önemli ölçüde yemek çeşidi var. Ama ne yazık ki bu yemeklerin birçoğu yapılmayarak unutulmuş bir kısmı da yapımı zor ve zaman aldığı için yapılmamaktadır. Yemek kültürü en iyi ve bol çeşidi olan bir kültüre sahip olmamıza rağmen bunun göz ardı edilmesi oldukça yanlış olduğunu gördük ve tanıtılmasına karar verdik" dediler. Yemek çeşitleri tanıtımını çeşitli aralıklarla yapacaklarını söyleyen Aşağı Koyunlu Köylü bayanlar, "Bu sayede hem köyümüzü hem de ilçemizi tanıtmış olacağız. Bu kadar bol çeşidi olan başka bir yer yoktur. Bunu en güzel şekilde değerlendirebilirsek bunda herkesin karı olur. Bizler tüm ülkenin gözünü köyümüze ilçemize çekmek istiyoruz. Bunda da kararlıyız" şeklinde konuştular. Aşağı Koyunlulu kadınlar, "Şehirler artık markalarıyla tanınıyor. Bu kadar güzellikleri bir arada bulunduran Şavşat'ımızda artık marka şehir olmalıdır. Şavşat'ımız tarihi, komşu kenetlere bile parmak ısırttıracak sosyal yaşamı, kültürü, yetiştirdiği ve sanat dünyasına kazandırdığı fikir ve düşünce adamlarıyla Türkiye sınırları içerisinde kendisine layık olduğu yeri hak etmiştir. Bu konuda bizlerde bize düşeni yapmak mecburiyetindeyiz" dediler.


YEMEK ÇEŞİTLERİ

Yemek tanıtımında çorba çeşitleri olarak şunlar yer aldı: "Ayran çorbası, Bulgur çorbası, Cincar (Zincar) çorbası, Ekmek harşosu Fasulye çorbası, Ğerğel çorbası, Helle çorbası, Kabak çorbası, Kesma çorbası, Korava çorbası, Korava kalacoçu Lahana çorbası, Pancar çorbası, Puşruk çorbası ve Turp koli çorbası". Yemek çeşitleri ise şunlardan oluştu: "Bulama, Carhala koli Çenço Fasulye (Lobiya kavurmasi), Harşo, Hasuta, Kapama, Kapuska, Kavurma, Köfte, Kuymak, Motrevli, Papasela, Peynir borani, Peynir eritmesi, Tamaz, Soğan harşosi, Soğan sadveli, Şilav, Zurbiyet" Hamur işleri de unutulmadı: "Bişi, Cırıhta, Cimur, Dügmeç, Ekmek kayganası, Erişte, Gevrek Cadi gevreği, Buğday gevreği, Kançlama, Kete, Ketmer, Mafiş, Makarna, Mantı, Tatar böreği, Silor".


14 yıl önce