|

Su kanallarına 'yap işlet devret' formülü

Kayseri Valililiğini ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu,, inşa edilmeyi bekleyen sulama kanallarının yap-işlet devret esasına göre özel sektör eliyle yapılmasının planlandığını söyledi.

Cihan
00:00 - 18/02/2008 Pazartesi
Güncelleme: 17:34 - 18/02/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Su kanallarına 'yap işlet devret' formülü
Su kanallarına 'yap işlet devret' formülü

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yapılması planlanan sulama kanallarının yap-işlet-devret esasına göre özel sektör eliyle inşa edileceğini söyledi. Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, Kayseri Valiliği'ni ziyaret etti.

Burada gazetecilere açıklamalar yapan Bakan Eroğlu, inşa edilmeyi bekleyen sulama kanallarının yap-işlet devret esasına göre özel sektör eliyle yapılmasının planlandığını söyledi. Eroğlu, buna ilişkin bir kanun tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Sulama projelerinde yeni bir model arayışına girdiklerini dile getiren Eroğlu şunları söyledi: "Yap-işlet devret modeliyle Türkiye'de ilk defa Hidroelektrik Santralleri Su Kullanım Hakkı Yönetmeliği ile boşa akan suları değerlendirdik. Suyu boşa akan derelerin önüne, hidroelektrik santral yapılmasına imkan sağlayan yönetmeliği çıkardık. Yönetmelikteki değişiklik özel sektörün, devlete hiçbir maliyet yüklemeden yapmasını, 49 yıl sonrada küçük bir bedelle devlete satmasını düzenliyordu. Böylece devlet tesis sahibi olacak. Bununla 25 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak. Aynı şekilde sulama kanallarını da özel sektör eliyle inşa edeceğiz. Bugün eğer biz 100 milyon YTL'lik bir yatırımı yapmaya kalksak yılda 5 milyon YTL ayrılarak 20 yılda bitirilecek. Bu projenin fizibilitesi ortadan kalkıyor. Su varken sulanamadığı için beklenen verim elde edilemiyor. Bunun önünü açacağız. Özel sektör yap-işlet-devret esasına göre yapacağı için 2-3 yıl içinde tamamlayarak ama ödemesini hem sulama birlikleri, hem çiftçiler, hem de devlet katkı payıyla 20 yılda bitirecek. Amaç, 20 yılda bitirilecek tesisin 2-3 yılda bitirilmesi ve çiftçimizin istifadesine sunulmasıdır.


KAYSERİ'DE BU YIL 5001 HEKTAR ORMAN ALANI OLUŞTURULACAK

Bakan Eroğlu, 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandıracaklarını, bu çerçevede Kayseri'de 2008 yılında 5001 dekar alanı ormana dönüştüreceklerini ifade etti. Eroğlu, "2008 yılında 5001 dekarı ağaçlandıracaklar. Yıl sonunda bunu kontrol edeceğiz. Tabi buna bütün kamu kurumlarımızın destek vermesini istiyoruz: Kayseri'nin güzel havasını ağaçlarla süslemek istiyoruz." dedi. Bakan Eroğlu, susuzluk nedeniyle cazibesini yitiren Sultansazlığı kuş cennetiyle ilgili yürütülen projelere de değindi. 276 kuş türüne ev sahipliği yapan sulak alanı eski doğallığına kavuşturmayı planladıklarını anlatan Eroğlu, "Sultansazlığı için Zamantı Tüneli gibi dev bir projeyi bitirdik. Bu tünelin açma işlemlerini geçen yıl sonunda tamamlandı. Şimdi kaplama işlemleri sürüyor. 13 kilometrelik tünelle hem bölgede sulama imkanı sağlanacak hem de sultan sazlığı eski cazibesini kazanacak" şeklinde konuştu.

16 yıl önce