|

'Suyumuz denize değil toprağa akacak'

DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Antalya'da önceki yıllarda denize akan suların DSİ'nin Antalya'da inşa ettiği baraj ve sulama projeleri sayesinde toprağa akacağını söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 1/07/2013 Pazartesi
Güncelleme: 12:00 - 1/07/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
'Suyumuz denize değil toprağa akacak'
'Suyumuz denize değil toprağa akacak'

DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Antalya'da önceki yıllarda denize akan suların DSİ'nin Antalya'da inşa ettiği baraj ve sulama projeleri sayesinde toprağa akacağını söyledi.

DSİ 13. Bölge Müdürlüğü'nün 20 bin 723 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip, Türkiye'nin en büyük 5. ili olan Antalya iline hizmet verdiğini anlatan Turkay Özgür, "Antalya'nın su ve toprak kaynaklarını geliştirme noktasında büyük projelerin hazırlığı içerisindeyiz. DSİ bugüne kadar Antalya'daki tarım arazilerinin yüzde 70'ini sulamış. Geriye kalan yüzde 30'u da tamamlama noktasında önemli çalışmalarımız var. Antalya'nın Karacaören'deki içme suyunun ihale süreci de devam ediyor. 2045 yılına kadar Antalya'nın içme suyu problemi de böylelikle çözülmüş olacak. Alanya'nın içme suyunu Dim Barajı'ndan karşılayacak olan ihaleyi de başlattık. Dim Barajı hem içme suyu, hem sulama, hem de enerji amaçlı daha önceki yıllarda inşa edilmiş olan bir barajdır. Gazipaşa ilçesinde inşa edilen Gökçeler Barajı hem sulama, hem içme suyu amaçlı inşa edilmektedir. Gökçeler Barajı'nın sulamasının da yapım ihalesi sürecini tamamladık. Gökçeler Barajı, Gazipaşa ve çevresindeki birçok yerleşim yerlerine içme suyu da sağlayacak. Dolaylı olarak da Oymapınar Barajı'nı taşkınlardan dolayı tam kapasite çalıştıramadığımız için Naras Barajı yapıldıktan sonra ilave enerji üretmesine de imkân sunacak. Artık projelerimizle suyumuz denize değil toprağımıza kavuşacak. Bu sayede çiftçimiz köyüne ve toprağına daha çok bağlanarak göçün önleneceği gibi göç de alacağımızı tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.

KORKUTELİ MODERN SULAMAYA KAVUŞUYOR

Antalya Korkuteli Sulaması Rehabilitasyon Projesi'ni inşa eden Helin İnşaat'ın Genel Koordinatörü Mahmut Ebinç, "1970'lerde yapılmış olan Korkuteli Barajı'ndan açık kanal sistemi ile şu anda bütün alan sulanıyor. Suyun kıymetli olduğu bu dönemde barajdaki suyun kapalı sulama sisteminde kontrollü bir şekilde verilmesi için böyle bir proje düşünülmüş. Mevcut sulama kanallarının tamamını yıkıp yerine yaklaşık 180-200 km'lik bir hattı CTB borular döşeyerek ana hatlarıyla ve yedek hatlarıyla birlikte inşa edeceğiz. Su hatlarının geçtiği yerlerdeki 650-700 noktada su vanaları olacak. Merkezi otomasyon sistemi yardımıyla Korkuteli'ndeki Sulama Birliği binasından 650-700 noktadaki suyun miktarı, debisi, berraklığı, kontrol edilebilecek. Dolayısıyla buharlaşma ve su kaybı olmayacak. Vatandaş istediği zaman evindeki musluk gibi su vanalarından su alabilecek" diye konuştu.

DSİ HIZLI VE BAŞARILI

Antalya Kemer Ağva Deresi İkmali 4. Kısım'ı inşa eden Kınay İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kınay ise, 'DSİ; çalışanları ve müteahhitleri ile bir aile kurumudur. Şantiye kurup iş programını beyan ettiğiniz zaman işlerin çabuklaşması için yapılabilecek her şeyi yapıyorlar. Bu da işlerin kalitesini arttırıyor, sıkıntı yaşatmıyor. Mesela kamulaştırması bitmeden, malzeme ocaklarının ruhsat izinleri bitmeden işler yapılmaya çalışılıyor. DSİ ve yüklenici firmalar el ele bu sorunları çözüyor. Bu anlamda Bölge Müdürü Turkay Özgür Bey'in de bize çok büyük destekleri oluyor. Bizim inşa ettiğimiz Kemer Ağva Deresi İkmali projemizin bitiş süresi 750 gündür. Bu yıl Ağustos ayında işimizi bitirip teslim edeceğiz' diyerek sözlerini tamamladı.


11 yıl önce