|

Tanpınar anısına edebiyat yarışması

Osmangazi Belediyesi Bursayla özdeşleşmiş büyük bir edebiyatçı olan Ahmet Hamdi Tanpınar anısına, bu yıl da 'roman' dalında yarışma yapacak. Birincilik ödülünün 10 bin YTL olduğu yarışmaya başvuruların 4 Haziranda başlayacağı bildirildi

00:00 - 4/06/2007 Pazartesi
Güncelleme: 17:49 - 2/06/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Tanpınar anısına  edebiyat yarışması
Tanpınar anısına edebiyat yarışması

Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi ve Osmangazi Yerel Gündem 21'in (OSYEG 21) ünlü edebiyatçı Ahmet Hamdi Tanpınar'ın anısına, 2001 yılından beri düzenlediği, bu yıl "roman" dalında yapılacak yarışmaya başvuruların 4 Haziranda başlayacağı bildirildi. Jüri üyesi Şair-Yazar Hilmi Yavuz, diğer jüri üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, yarışmanın 2001 yılından bu yana edebiyatın çeşitli dallarında gerçekleştirildiğini belirtti. Yarışmanın, Tanpınar'ın adını yaşatmak, Bursa ve Türkiye'deki edebiyat etkinliklerine katkıda bulunabilmek amacıyla yapıldığını ifade eden Yavuz, şöyle konuştu: "Eserlerinde Bursa'ya geniş yer vermiş, bu kenti çok sevmiş, Bursa doğumlu değil belki ama çoğumuzdan daha çok Bursalı bir edebiyat ustası olan Ahmet Hamdi Tanpınar'a saygı niteliği taşıyan yarışma, yitirdiğimiz nice değerler gibi vefa duygusunu da unuttuğumuz günümüzde hem büyük bir ustayı yad etmek aynı zamanda da yazılarında vurguladığı tarihi, kültürel mirası yaşatmak arzusuyla düzenleniyor. "

"BURSA'YLA ÖZDEŞLEŞMİŞ BÜYÜK BİR EDEBİYATÇI"

OSYEG 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan da, Osmangazi Belediyesinin tarihi şahsiyet ve eserlere olduğu kadar kültürel şahsiyetlere de büyük önem verdiğini söyledi.

Bu çerçevede Tanpınar anısına düzenlenen yarışmayı devam ettirdiklerini belirten Bakan, organizasyonun gelecekte en önemli edebiyat ödüllerinden biri haline gelmesini umut ettiklerini dile getirdi. Türk medeniyetinin en önemli şehirleri arasında yer alan Bursa'nın, bu kimliği almasında edebiyatın güçlü bir etkisi olduğunu ifade eden Bakan, "Ahmet Hamdi Tanpınar, Bursa'yla özdeşleşmiş büyük bir edebiyatçıdır. Bursa, bu büyük ustanın kalemiyle edebiyatın hemen her dalında hayat bulmuştur. Bu itibarla Tanpınar anısına yarışmasının amacı, edebiyatımıza yeni eserler kazandırmaktır" diye konuştu.

YARIŞMA HAKKINDA

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen yarışmanın jüri üyeliğini, Şair ve Yazar Hilmi Yavuz başkanlığındaki İhsan Deniz, Doç. Dr. Füsun Akatlı, Latife Tekin, Cihan Aktaş, Metin Önal Mengüşoğlu, Doç. Dr. Erdoğan Erbay, Prof. Dr. Abdullah Uçman ve Yrd. Doç. Dr. Laurent Mignon'dan oluşan seçici kurul yapacak. Katılımın bir eserle sınırlandığı, ancak katılacak eserler için sayfa sınırlandırılmasının bulunmadığı yarışmaya son katılım tarihi 30 Kasım olarak belirlendi. Sonuçları 22-23 Aralıkta açıklanacak yarışmanın ödül töreni ise Tanpınar'ın ölüm yıl dönümü olan 24 Ocak 2008 tarihinde yapılacak. Yarışmada, dereceye girenlerden birinciye 10 bin, ikinciye 7 bin, üçüncüye 5 bin, mansiyon olarak da 2 bin 500 YTL verilecek.

Yarışma, 2001'de "Deneme-(Tanpınar ve Bursa Denemeleri)", 2002'de "Şiir-(Tanpınar ve Bursa Şiirleri)", 2003'te "Mektup-(Bursa'ya Ütopik Mektuplar)", 2004'te "Makale-(Tanpınar'ın Dünyasında Bursa-Taşlarda Gülen Rüya)", 2005'te Hikaye-(Geniş Zamanlı Hikayeler) ve 2006'da da Araştırma inceleme-(Edebiyatta Bursa) dalında yapılmıştı.

17 yıl önce