|

TRABZON'DA TARİHİ ADIM

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ilki, Trabzon'da yapıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze'nin katılımıyla yapılan toplantının ardından, Atatürk Köşkü'nde basının karşısına geçen üç bakan, ortak mutabakat metnini imzaladı.

Cihan
00:00 - 10/06/2012 Pazar
Güncelleme: 16:10 - 10/06/2012 Pazar
Yeni Şafak
TRABZON'DA TARİHİ ADIM
TRABZON'DA TARİHİ ADIM

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ilki, Trabzon'da yapıldı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze'nin katılımıyla Zorlu Grand Otel'de yapılan toplantıda, üç ülkeyi ilgilendiren konularda ikili ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi imkanları üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantı ardından, Atatürk Köşkü'nde basının karşısına geçen üç bakan, ortak mutabakat metnini imzaladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın birbirlerini tanımasının 20. yılında Trabzon'da tarihi bir adımı attıklarını kaydetti. Bu 20 yıl içerisinde üç ülke arasındaki ikili işbirliklerini, çok güzel projeleri birlikte yaptıklarını anlatan Davutoğlu, bu üçlü işbirliğinin bir anlamda da Hazar, Karadeniz ve Akdeniz arasında bir üçgen oluşturan çok önemli projelerin zeminin oluşturduğuna değindi.

BAKANLAR 6 AYDA BİR TOPLANACAK

Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Kars projelerini örnek olarak gösteren Bakan Davutoğlu, 'Bugün biz bütün bu işbirliği imkanlarını üç bakan olarak gözden geçirdik. Yürütmekte olduğumuz projelerdeki safhaları ele aldık. Bu projelerin zenginleştirilmesi ve geliştirilmesi için önemli kararlar aldık. Bunun ulaşım ve enerji alanları dışında turizm ve kültür alanında da yaygınlaşması, bu üç ülke arasında sınır boylarındaki şehirler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, üniversiteler arası ilişkiler geliştirilerek birbirlerini daha iyi tanıyan yeni bir neslin yetişmesi için önemli öğrenci değişim projeleri, ortak festivaller, sanat çalışmaları yapılması kararını aldık. Ve bu çerçevede önemli bir konuda mutabakat sağladık. 6 ayda bir bakanlar olarak bu toplantılara devam edeceğiz." diye konuştu.

ÜÇ YILLIK EYLEM PLANI HAZIRLANACAK

Batum'da yapılacak ikinci toplantı için teknik ekiplerin bütün işbirliği alanlarını kapsayacak üç yıllık bir eylem planı hazırlayacağını belirten Bakan Davutoğlu şöyle devam etti; "Bu eylem planı tabii ki hükümetlerimize sunularak hayata geçirilecek. Sadece dışişleri bakanları nezdinde değil, devlet başkanları düzeyinde de bir işbirliğinin zemini hazırlanmış olacak. Bu üçlü mekanizmanın üçlü işbirliği alanlarını geliştirmesinin yanında, bölgesel anlamda da Doğu Karadeniz, Kafkaslar ve Hazar bölgesinin bir barış, istikrar ve refah alanı haline dönüşmesi için de önemli bir imkan sağlayacağına inanıyorum:"

'ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ ÖRNEK OLMALI'

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da üç ülke arasında var olan işbirliğinin bu görüşmeler sayesinde daha da gelişeceğine inandığını dile getirdi. Memmedyarov, böyle bir girimi başlattığı için Bakan Davutoğlu'na teşekkür etti.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze ise üç ülke arasında bugün başlatılan üçlü işbirliği mekanizmasının herkese örnek olabileceğini ifade etti. Bakan Vashadze, neden bu zamana kadar böyle bir işbirliğinin yapılmadığını da bugünkü toplantıdan sonra kendi kendisine sorduğunu belirtti.

12 yıl önce