|

Türkiye'nin toprak haritası yenileniyor

1975 hazırlanan Türkiye'nin Toprak Haritası'nın yenilenmesi çalışmaları başlatıldı. TÜBİTAK destek verirse projenin Karadeniz'de 8 ilde uygulanacağını belirten Samsun Toprak su Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir, 'Yeni toprak haritasının çıkarılması tarım ülkesi Türkiye için çok önemlidir' dedi.

İha
00:00 - 11/09/2008 Perşembe
Güncelleme: 16:44 - 11/09/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye'nin toprak haritası yenileniyor
Türkiye'nin toprak haritası yenileniyor

Türkiye'nin 1975 hazırlanan toprak haritasının yenilenmesi için Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Koordinasyonu'nda çalışma başlatıldı. Türkiye'de en son 1975 yılında hazırlanan haritada, tarım arazilerinin tespiti, özelliklerinin belirlenmesi, taşlık, drenaj meyil, durumlarının tespiti toprak içerisindeki materyalleri neler, gübre durumu gibi birçok toprak bilgisi içeriyor. Bu bilgilerin güncellenmesi için Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce hazırladığı proje, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü'ne sunuldu ve bilimsel çalışma olarak kabul edildi. Projeyle, toprağın istediği gübre miktarı ve gübre çeşidi, toprakların taşlık, drenaj, meyil durumu, toprağın yapısının incelenerek ayrı ayrı haritalandırıldığını belirten Samsun Toprak su Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir, illere göre topraktaki potasyum, kireç, fosfor -gibi bir çok maddenin durumu, eksiklikleri ve fazlalıklarının tespit edildiğini ve ilgili birimlerin 30 yıldır bu haritalar kullandığını belirtti. Özdemir, 'Bu nedenle yeni toprak haritasının çıkarılması tarım ülkesi Türkiye için çok önemlidir' şeklinde konuştu.


TÜBİTAK'TAN ONAY BEKLENİYOR

Uyguladıkları projelerde toprak durumunun aradan geçen 33 yılda tespiti için sorumluluk bölgelerinde çalışma başlattıklarını, projenin kabul gördüğünü ve genel müdürlük tarafından Türkiye geneline uyarlandığını ifade eden Özdemir, geçen sürede Türkiye'nin topraklarına ne olduğunun cevabının aranacağını kaydetti. Özdemir, "Proje Bakanlık tarafından bilimsel çalışma olarak TÜBİTAK'a gönderildi ve onay almasını bekliyoruz. 1 ay içerisinde konunun neticeleneceğini tahmin ediyoruz. Şayet, TÜBİTAK destek verirse proje Türkiye genelinde uygulanacak, vermezse Karadeniz Bölgesi'nde sorumluluk alanımız Sinop, Artvin, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Ordu, Giresin ve Samsun'da uygulayacağız" dedi.




16 yıl önce