|

Yatağan Kılıcı ile Ruy-i Zemin Spor''u

Bir antika dükkânında gördüğü Yatağan Kılıcı üzerinde 8 yıldır çalışmalar yapan Mehmet Ali Irmak, kılıcın Osmanlı döneminde kullanılış şekillerini spora dönüştürdü. Spora, Yeryüzü Hilali anlamına gelen Hilal-i Ruy-i Zemin ismini veren Irmak, 400 yıllık geçmişi olan kılıcının kullanım kültürünü yeniden gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 8/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 14:10 - 8/04/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Yatağan Kılıcı ile Ruy-i Zemin Spor''u
Yatağan Kılıcı ile Ruy-i Zemin Spor''u

Eskişehir'de bir antika dükkânında gördüğü Yatağan Kılıcı üzerinde 8 yıldır çalışmalar yapan Mehmet Ali Irmak, kılıcın Osmanlı döneminde kullanılış şekillerini spora dönüştürdü. Spora, Yeryüzü Hilali anlamına gelen Hilal-i Ruy-i Zemin ismini veren Irmak, 400 yıllık geçmişi olan kılıcının kullanım kültürünü yeniden gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyor. Bu bağlamda, kılıcın kullanım şekilleri, savunma özellikleri, duruş pozisyonları gibi stilleri geliştiren Irmak, spora uygun kıyafet ve çalışma araçları da tasarladı. Geliştirdiği projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı''ndan da takdir alan Irmak, bu sporu yaşatmak için yetkililerden yardım bekliyor. Yaklaşık 8 yıl önce gördüğü Yatağan Kılıcı''ndan etkilenerek üzerinde çalışmalar yapan Irmak, öncelikle kılıcın birebir kopyalarını üretti. Irmak, bu kültür mirasının unutulmaması ve insanlarca daha iyi tanınması için değişik müze ve belediyeler ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine Yatağan Kılıcı''nı hediye etti. 400 yıllık geçmişi olan ve Osmanlı askerlerinin savaşlarda kullandığı en önemli savaş aletlerinin başında gelen Yatağan Kılıcı''nın kullanım şekillerini araştıran Irmak, bunu bir spor haline getirmeye karar verdi. İsmini ''Yeryüzü Hilali'' anlamına gelen Hilal-i Ruy-i Zemin koyan Irmak, akademisyenlerin danışmalığında sporun bir projesini hazırladı. Bu bağlamda Irmak, kendine has ısınma hareketleri, egzersizleri, tek ve çift Yatağan Kılıcı kullanma figürleri barındıran spora özgü kıyafetler ve çalışma araçları tasarladı. Tarihi simgelerle birleştirdiği spor için beyaz, siyah ve boz kuşak olmak üzere 3 ayrı eğitim aşaması oluşturdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı''na projesini sunan Irmak''a yetkililer, Yatağan Kılıcı''nın stilize edilerek spor kültürüne kazandırılmasının takdirle karşılandığını belirtti.

YATAĞAN KILICININ ÖZELLİĞİ

Osmanlı Yeniçeri askerlerince 16. yy'dan 19. yy'a kadar aktif olarak kullanılmış olan Yatağan kılıcı, halk arasında 'kulaklı', dünyada ise 'Türk eğrisi' olarak biliniyor. Yapısal şekli, çeliğinin zenginliği ve özellikle kullanımı ile Yatağan kılıcı diğer kılıçlardan ayrılıyor. Tarihte bilinen en meşhur Yatağan kılıcı Kanuni döneminin ustalarından Ahmet Tekkeli'nin Kanuni Sultan Süleyman'a hediye ettiği kılıç olarak biliniyor. Kılıcın sırt kısmının kalın çelikten yapılıyor olması nedeniyle Yeniçeri askerlerinin zayıf olan düşmana, ona aman verdiğinin işareti olarak kılıcın keskin ağzı ile değil, kör olan sırtı ile vurduğu belirtiliyor.


11 yıl önce