|

Yeşilırmak Havzası milli park olma yolunda

Yeşilırmak Deltası'ndaki değerlerin kayıt altına alınması kapsamında, Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası Hazırlanması Projesi 1. Çalıştayı yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Hassas Alanlar Dairesi Başkanı Dikyar, "Bir yer peyzaj ile ön plana çıkıyorsa buraları tabiat parkı ve milli park yapıyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 16/11/2013 Cumartesi
Güncelleme: 10:19 - 16/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeşilırmak Havzası milli park olma yolunda
Yeşilırmak Havzası milli park olma yolunda

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Hassas Alanlar Dairesi Başkanı Ramazan Dikyar, tabiat ve milli parkların ilanında peyzaj alanlarını ön planda tuttuklarını belirterek, "Şayet bir yer peyzaj ile ön plana çıkıyorsa buraları tabiat parkı ve milli park yapıyoruz" dedi. Dikyar, bir otelde düzenlenen Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası Hazırlanması Projesi 1. Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün, milli ve milletlerarası öneme sahip doğal kaynakları koruyarak, gelecek nesillerin hizmetine sunmayı gaye edindiğini söyledi. Türkiye'nin Avrupa Peyzaj Sözleşmesi'ni 2000 yılında imzaladığını anımsatan Dikyar, "Bunun bazı yükümlülükleri bize bağlanıyor. Peyzajların korunması, planlanması ve yönetilmesi için buraların korunmasında esas olan genel ilkelerin ortaya konması, genel ilkelerin uygulamada yer alması için altyapının oluşması yine bizim görevlerimiz arasında. Bunları yaparken halkımızın bilinçlendirilmesi, farkındalık yaratılması da bizim görevelerimiz arasında" dedi.

'PEYZAJ ALANLARINI ÖN PLANDA TUTUYORUZ'

Çalışma neticesinde peyzaj karakteri analizlerinin yapılarak, buraların nasıl değerlendirileceğine karar verileceğini ifade eden Dikyar, şunları kaydetti: "Bizim kornel alanların tespiti ve sınıflandırılması işlemleri içinde peyzaj önemli yer tutuyor. Tabiat parkların ve milli parkların ilanında peyzaj alanlarını ön planda tutuyoruz. Şayet bir yer peyzaj ile ön plana çıkıyorsa buraları tabiat parkı ve milli park yapıyoruz. Şimdi ise bu bilimsel çalışmalarla bunların genel ilkeleri tam olarak ortaya konulacak. Bizim için de iyi bir alt yapı olacak. Bizim çalışmalarımızı da kolaşlaştıracaktır." Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Emin Karaman ise Yeşilırmak Havzası'nın kendileri için ayrı önem taşıdığını belirtti. Karaman, "Şimdiye kadar Samsunumuzun değerlerinden olan Kızılırmak Deltası hep ön plandaydı, Yeşilırmak Deltası ve Havzası da sanki biraz saklı değerimiz konumundaydı. Bu tür çalışmaların sonucunda inşallah gizli olan bu değerimiz de bundan sonra ön plana çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

10 yıl önce