|

Yusufeli yükseliyor

Tamamlandığında temelden 270 metre yüksekliği ile sınıfında dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandı. Vali Cirit, "Baraj, 540 megavat kurulu güce sahip olacak ve yıllık 1 milyar 827 milyon kilovat saat enerji üretecek" dedi.

Aa
00:00 - 17/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:19 - 17/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Yusufeli yükseliyor
Yusufeli yükseliyor

Artvin'de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandı. Artvin Valisi Kemal Cirit, Deriner Barajı gibi çift eğrilikli ince kemer tipinde inşa edilecek Yusufeli Barajı ve HES'in, tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacağını söyledi. Yusufeli Barajı ve HES inşaatında bugüne kadar 168 milyon lira harcanarak yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandığını ifade eden Vali Cirit, "Barajda günlük 1 milyon liralık üretim yapılacak ve baraj 7 yılda kendisini amorti edecek. Üretilen enerji ile Artvin'in yaklaşık 4 katı büyüklüğünde bir şehrin, yani 650 bin nüfuslu bir yerleşimin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilecek" dedi.

540 MEGAVAT GÜCÜNDE OLACAK

Cirit, 29 Mayıs 2018'de hizmete açılması planlanan Yusufeli Barajı'nın, 2013 yılı verilerine göre Türkiye'de üretilen hidroelektrik enerjisinin yüzde 3'ünü karşılayacağına işaret ederek, "Toplam gövde hacmi 2 milyon 350 bin metreküp olan barajda, 2,2 milyar metreküp su depolanacak. Çoruh Nehri ana kolu üzerindeki kilit barajlardan biri olan Yusufeli Barajı ve HES, 540 megavat kurulu güce sahip olacak ve yıllık 1 milyar 827 milyon kilovat saat enerji üretilmesi planlanıyor" diye konuştu.

DİĞERLERİNİN ÖMRÜ UZAYACAK

Çoruh'un Türkiye'nin en çok sediment taşıyan nehirlerinden biri olduğuru belirten Vali Cirit, Yusufeli Barajı tamamlandığında nehir üzerindeki Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının ekonomik ömrünü de uzatacağını bildirdi. Barajda gövde çalışmalarına başlanabilmesi amacıyla yapılan yaklaşık 901 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin Nisan 2014'te açıldığını anımsatan Vali Cirit, "Çoruh Nehri'ni derivasyona alarak gövde kısmında inşa çalışmalarına başlandı. Bu çalışmalar aralıksız sürdürülüyor" ifadelerini kullandı.

KAMULAŞTIRMA SÜRÜYOR

Vali Cirit, Yusufeli Barajı ve HES yapımından etkilenecek bölgelerde kamulaştırma işlemlerine başlandığını kaydederek, şöyle devam etti: "Baraj inşaatı kapsamında kullanılacak sahalardaki Hazine ve orman arazilerinin tahsisleri alınmış, inşaat alanında kalan Sebzeciler, İşhan, Yeniköy, Kınalıçam ve Irmakyanı köylerindeki ihtiyaç duyulan kısımlarda kamulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır. 2014 yılı ödeneği olan 70 milyon lira ile Irmakyanı, Yeniköy, İşhan ve Kınalıçam köylerinin kamulaştırılması planlanmıştır. Böylece baraj inşaatı için gerekli olabilecek tüm sahaların kamulaştırma işlemleri tamamlanmış olacak."

10 yıl önce