|

Zenginlik için endüstriyel tarım yapılmalı

KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, zenginliğin tabana yayılması için endüstriyel tarımın mutlaka devreye alınması gerektiğini söyledi. Balduk, “Gerçekten sanayide iyi bir noktaya geldik. Ancak endüstriyel tarımda bu başarıyı sağlayamadık' dedi.

Aa
00:00 - 18/09/2010 Cumartesi
Güncelleme: 16:38 - 18/09/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Zenginlik için endüstriyel tarım yapılmalı
Zenginlik için endüstriyel tarım yapılmalı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, zenginliğin tabana yayılması için endüstriyel tarımın mutlaka devreye alınması gerektiğini söyledi.

Balduk, Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen 'Destekleme ve Hibe Programları' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, kentin sanayi yatırımlarında ciddi başarı yakaladığını belirtti.

'Gerçekten sanayide iyi bir noktaya geldik. Ancak üzülerek söylemek gerekirse endüstriyel tarımda bu başarıyı sağlayamadık' diyen Balduk, 'Ama önümüzde şimdi bir fırsat var. Hakikaten önemli destekler var. Şehrimiz gerek tarım gerekse hayvancılık konusunda avantajlı'diye konuştu. Girişimcilerin risk alarak bu alana yatırım yapmasını beklediklerini dile getiren Balduk, tarımda lider kuruluşun çıkması halinde yatırımların devamının geleceğine inancının tam olduğunu kaydetti. Zenginliğin tabana yayılması için endüstrile tarımın devreye girmesi gerektiğine dikkati çeken Balduk, tarımda geleneksel anlayışından vazgeçerek teknolojinin mutlaka kullanılması gerektiğini ifade etti. Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu ise kentin tarımda geri kaldığını ancak bu alana sahip çıkıldığı takdirde başarının kendiliğinden geleceğine inandığını belirtti.


'UZUN VADEDE LİDER OLURUZ'

Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan da yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş'ın tarımda önemli potansiyele sahip olduğunu, bilgi ve teknolojinin kullanılması halinde uzun vadede sektöründe lider kent olabileceğini vurguladı.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan ise Türkiye nüfusunun halen yüzde 27'sinin tarımla iştigal ettiğini, 2023 yılında bu oranın yüzde 10'lara inmesinin beklendiğini söyledi.

Tarıma yatırım yapılarak katma değeri olan ürünlerin ortaya çıkartılması gerektiğine dikkati çeken Arıkan, bu tür hibelerin yerli yerinde kullanılacağına inandığını belirtti. Arıkan, özellikle sulama konusundaki sorunların çözülerek 2. ürün alınacak konuma gelinmesini talep etti.


DESTEKLERDEN FAYDALANILMALI

Ardından konuşan Tarım ve Kırsal Destekleme Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, hibe programı kapsamında 7 yıl içerisinde Türkiye'de yaklaşık 1 milyar 200 milyon Avro destek verileceğini ve mutlaka girişimcilerin bundan faydalanması gerektiğini ifade etti. Hibe programı çerçevesinde Kahramanmaraş'ın 11-12 başlıkta proje kabul edeceğini hatırlatan Uslu, önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye genelinde 2,5 milyar dolarlık yatırım beklediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Uzman Fırat Karaköy, hibe programları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

14 yıl önce