|

Ziraat Fakülteleri 'kara saban eğitimi'nden vazgeçmeli

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakütesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Önder, geleneksel kara saban eğitiminden vaz geçilerek öğrencilere çift ana dal eğitim verilmesinin yolunun açılması gerektiğini söyledi.

Semra Hoyraz
00:00 - 11/01/2008 Cuma
Güncelleme: 18:22 - 11/01/2008 Cuma
Yeni Şafak
Ziraat Fakülteleri 'kara saban eğitimi'nden vazgeç
Ziraat Fakülteleri 'kara saban eğitimi'nden vazgeç

Zıraat Fakülteleri'nde geleneksel eğitim, öğrencilere işsizlik kabusu yaşatıyor. Türkiye'de tarımsal öğretimin 162 yıl önce 10 Ocak günü başlatıldığını belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Önder, zıraat eğitiminde radikal değişikliklere gidilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Önder, 1982 yılından beri 4 bin 500 mezun verdiklerini, okul olarak eğitimde kaliteyi yakaladıklarını belirterek, "1960'lı ve 1970'li yıllar Ziraat Fakülteleri'nin en fazla tercih edildiği ve yüksek puanla öğrenci aldığı dönemlerdi. 980'li yıllardan itibaren öğrencilerin tercih sıralamasında Ziraat Fakülteleri gerilere düşmeye başlamıştır. Bunun en önemli nedeni fakülte sayısının artması ve kamuda istihdamın azalmasıdır. Ziraat Fakültelerinin tercih sıralamasındaki yerinin nispeten gerilerde olması ve sadece boşta kalmamak ve üniversitede okumuş olmak için seçilmiş fakülte olması, işimizi daha da zorlaştırmaktadır. Öğrenciler mesleklerinin öneminin bilincinde değildir. Gelecek kaygısı çalışma isteğini kötü etkilemektedir. Mezuniyet sonrası iş bulamama endişesi, öğrencinin mesleği severek öğrenme isteğini engellemektedir" diye konuştu.


Uygulama ağırlıklı eğitim verilmeli

Özellikle yeni kurulan Ziraat Fakülteleri'nde eğitim kalitesinin belli bir seviyeye ulaşması için uzun zamana ihtiyaç olduğunu belirten Prof.Dr. Önder, "Fakülteler öğretim elemanı sayıları ve çiftlik gibi temel altyapı unsurlarını belli bir düzeye çıkarmadan öğrenci almamalı. Ülkemizde eğitimin ve dolayısıyla mezunlarımızın kalitesinin artırılması için geleneksel zirai öğretimin bırakılması, bilim ve teknolojideki gelişmeler de dikkate alınarak radikal değişimlere gidilmesi şarttır. Öğrencilerimizin çift ana dal ve yan dal eğitimi yapmaları teşvik edilmeli, yurtdışına çok sayıda öğrenci gönderilmeli ve uygulama ağırlıklı eğitime daha fazla yer verilmelidir. Bölümlerin alt yapıları çağdaş bilimsel ve teknolojik imkanlara kavuşturulmalıdır. Konularında uzmanlaşmış idealist akademik kadro ve fiziki alt yapı yeterliliği bölümlere öğrenci alımında başlıca kriterler olmalıdır. Tam donanımlı çiftlikler, eğitimin bir parçası olarak düşünülmelidir"


16 yıl önce