|

Zeytinyağlıların narin dolması: Kabak çiçeği dolması tarifi

Özellikle Akdeniz ve Ege'de pişirilen kabak çiçeği dolması zeytinyağlıların narin dolması olarak biliniyor. Yaz mevsiminde hafif kıvamıyla ve tadıyla misafirlerinize sunacağınız enfes yemeklerden biri olabilir. İşte ağızlarda tadını bırakan kabak çiçeği dolması tarifi...

11:16 - 20/08/2020 Perşembe
Güncelleme: 11:37 - 20/08/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Kabak çiçeği dolması.
Kabak çiçeği dolması.
Ege ve Akdeniz yörelerinde pişirilen kabak çiçeği güneş kendisini göstermeden dallarından toplanıyor. Temmuz ayında toplanmaya başlanan çiçeklerin özellikle sabahları toplanması gerekiyor. Çiçeklerin meyvesiz olması gerekir. İşte enfes mi enfes
kabak çiçeği dolması...

Kabak çiçeği dolması tarifi

Malzemeler:

30 adet kabak çiçeği

2 adet orta boy kuru soğan

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet orta boy domates

1,5 su bardağıpirinç

1/2 su bardağı sıcak su

1/4 demet dereotu

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı tane karabiber


Yapılışı:

Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip uç kısımlarını aldığınız domatesleri rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Dereotu yapraklarını incecik kıyın. Kabak çiçeklerinin uç kısımlarında bulunan yeşil kısımları tek tek çıkartın.

Çiçeklerin içinde bulunan sarı kısımları alın. Zeytinyağının yarısını geniş bir tencerede ısıtın. Kuru soğanları dirilikleri gidene kadar kavurun. Pirinçleri yıkayıp fazla sularını süzdükten sonra tencereye alın, şeffaf bir görünüm kazanana kadar soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin.

Rendelenmiş domatesi katıp karıştırın. Taze çekilmiş tane karabiber, tuz, kuru nane ve sıcak su ilavesiyle kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmesi ve soğuması için kısa süre dinlendirip kıyılmış dereotuyla harmanlayın. Hazırladığınız dolma harcından alıp çiçeklerin iç kısımlarını doldurun. Çiçekleri, üst kısımlarından içe doğru katlayıp katlama yeri altta kalacak şekilde tencereye yerleştirin. Kalan zeytinyağını üzerlerine gezdirip dolmaların yarısına gelecek kadar ılık su ekleyin. Ağırlık yapması için; bir kapak kapatıp kısık ateşte, kapağı kapalı tencerede, kontrollü bir şekilde pişmeye bırakın.

Afiyet olsun...

Kabak çiçeği dolması tarifinin püf noktası

Kabak çiçeklerini çok fazla doldurmayın aksi takdirde yırtılır. Hazırladığınız zeytinyağlı dolma içini çok fazla pişirmeyin.

#Kabak Çiçeği Dolması
#Dolma
#Zeytinyağlı
4 yıl önce