|
Eski CIA Direktörü’nden Wagner’in liderine suikast uyarısı?

Eski CIA direktörü David Petraeus Rusya Savunma Bakanlığı’na karşı başlattığı ayaklanma ile tanklarla sokaklara inen Wagner savaşçıları ve lideri Prigojin’in isyanı 36 saat içinde sonlanmıştı. İsyanın bastırılmasında Belarus lideri Lukaşenko’nun arabulucuğu önemli bir rol oynamıştı. Lukaşenko Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu savaşçılarını orduya eğitim vermeleri için ülkesine davet etti. Lukaşenko, yaptığı açıklamada “Wagner eğitmenleri gelip bilgi ve deneyimlerini bize aktarmak isterlerse onlara kapımız açık” dedi.

Eski CIA Direktörü David Petraeus, Rusya Savunma Bakanlığı’na karşı ayaklandıktan sonra Belarus’a sürgüne gitmeyi kabul eden Wagner lideri Prigojin’e suikast uyarısında bulundu. Son yıllarda bazı Rus siyasetçiler ve iş insanlarının ölüm şekline gönderme yapan Petraeus, Prigojin’in Belarus’ta açık camlardan uzak durması gerektiğini söyledi. Wagner’n isyanını değerlendiren Petraeus, “Prigojin açık şekilde soğukkanlılığını kaybetti. Neredeyse iki saat içinde Moskova’da savunma pozisyonlarının hazırlandığı dış mahallelere kadar ulaştı. Yol boyunca biraz alkış alsa da, bu isyanda beklediği desteği alamamış gibi görünüyor. Ve bunun üzerine anlaşmayı kabul etmeye karar verdi. Çabalarından vazgeçti” dedi.

Petraeus, Wagner’in darbe girişimiyle ilgili şu ifadeleri kullandı: Aynı zamanda, Putin’in Moskova’dan kaçtığı, orada kalmadığı söyleniyor. Hükümetin sarsıldığını düşünüyorum. Putin kişisel olarak sarsıldı. Bu onu 20 yıllık iktidarının herhangi bir zamanından daha savunmasız hale getirdi. Eminim ki yaşananlar, Putin’in çevresindekilerin zihninde birçok şüphe yarattı. Bunun nereye kadar gideceğini kim bilir. Bir kısmı Ukrayna’daki savaşa karşı çıkan bir grup Rus vatandaşı son dönemde yüksek binalardan düşerek hayatını kaybetmişti. Rus milletvekili Pavel Antov, geçen yıl Hindistan’da kaldığı otelin çatısından düşerek ölmüş, Rus petrol şirketi yöneticisi Ravil Maganov ise Moskova’da kaldığı hastanenin camından düşmüştü. Maganov’un üst yöneticisi olduğu Lukoil, açık şekilde savaşa son verilmesi çağrısı yapan az sayıda Rus şirketinden biriydi


ABD, İNGİLTERE VE RUSYA ARASINDAKİ HİBRİT PSİKOLOJİK HARP VE KONTUR ESPİYONAJ FAALİYETLERDE WAGNER LİDERİ PRİGOJİN VE ORGENERAL SUROVİKİN BATI’NIN MI YOKSA PUTİN’İN Mİ KÖSTEBEĞİ?

Wagner lideri Prigojin’in isyanı ile başlayan gergin saatler geride kaldı. Wagner isyanından CIA’nın haftalar önce haberi olduğu ABD merkezli New York Times ve The Guardian gazetelerinde deşifre edildi. ABD Başkanı Biden’in ‘bizim haberimiz yoktu’ masalının da yalan olduğu böylece ortaya çıkmış oldu. CIA’den kimliğini açıklamayan yetkililerin, ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’a (WSJ) planlar sızdırıldığı için Rus paralı asker şirketi Wagner’in isyanı planlanandan iki gün önce başlattığı tespiti bile Amerika istihbaratının karşı istihbarat unsurlarıyla olayın tam göbeğinde olduğunu gösteriyor.

İşin en ilginç yanı ise Wagner İsyanı ile bilgilerin Rus Gizli Servisi FSB’nin eline nasıl geçtiği. Bu konuya da Amerikan istihbarat kaynakları açıklık getiriyor. Prigojin’in isyan planını eski Rusya’nın eski Ukrayna Komutanı ‘General Kıyamet’ lakaplı Sergey Surovikin ile paylaştığı öne sürülürken Putin Surovikin’i ihanetle suçlayıp Wagner isyanının arkasında da Batı olduğunu açıklamıştı. Aslında Putin Wagner isyanını günler önce öğrenmişse neden isyanı önlememiş veya gerekli tedbirleri almamıştı? Putin devlet dışı bir aktör olan ancak birçok kriminal olayda adı geçen, ABD’nin yaptırım uyguladığı bu milis gücü tasfiye etmek için bir

fırsat mı yakalamıştı.


ABD WAGNER’E VE GENERAL KIYAMET LAKAPLI RUSYA’NIN ESKİ UKRAYNA KOMUTANI SUROVİKİN’E NASIL SIZMIŞTI?

Bazı güvenlik uzmanlarına göre Rus Wagner ile ABD’li Black Water, Libya’da Hafter üzerinden temas, ortak çalışmaları üzerinden bir kontak sağlamış olabilirler ama CIA bu durumu yaratmış olsa bile aksi söylemlerle, yani ayrılığı kışkırtarak Wagner’in içerisindeki belli gruplara ulaşma, ele geçirme taktiğini kullanabilir ki CIA ve Pentgon’da şu anda bu stratejiyi uyguluyor. Amaçları Putin Rusya’sına olabildiğince zarar verip güçsüz bırakmak!

BELARUS DEVLET BAŞKANI LUKAŞENKO: ‘’WAGNER KRİZİ BİTMEDİ’’

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko “Wagner krizi bitmedi” dedi. Açıklamanın ardından gözler bir kez daha Ukrayna’da kalan Wagner güçlerine çevrildi. Peki Wagner ikiye mi bölündü? Silahlarını bırakmak istemeyen grup ne olacak? Wagner güçlerinin Belarus’a çekildiği iddia edilirken uydu görüntüleri, ülkedeki kullanılmayan bir askeri üste hareketliliği ortaya koymuş gibi görünüyor. Başarısız isyanın ardından Rus yetkililer, Wagner’in silahsızlandırılacağını ancak üyelerinin kovuşturmaya tabi tutulmayacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner askerlerine üç seçenek sundu: Rus ordusuna katılmak, evlerine dönmek ya da Belarus’a gitmek. Uydu görüntülerindeki üs, Asipovichy kasabasından yaklaşık 21 kilometre, başkent Minsk’ten ise yaklaşık 103 kilometre uzaklıkta. Bölge Rus medyasında, Wagner savaşçılarını barındırabilecek bir yer olarak haberleştirilmişti. Lukaşenko, Wagner’in paralı askerlerini Prigojin’in sürgüne gittiğine inanılan ülkesinde barındırmayı teklif etmişti. Belarus lideri de terk edilmiş bir askeri üsten bahsetmiş ancak yerini açıklamamıştı sanırım. Putin ile Wagner lideri PRİGOJİN arasında uzlaşmayı sağlayan Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun “Wagner krizi bitmedi’ sözü umarız ki Rus gizli servisi FSB ile CIA ve İngiliz gizli servisi MI6 arasında derin sularda yaşanması muhtemel sert bir kontrespiyonaj savaşının açık işaretlerini vermiyordur. İnşallah.

#politika
#ABD
#Rusya
#Wagner
٪d أشهر قبل
Eski CIA Direktörü’nden Wagner’in liderine suikast uyarısı?
Yaralı coğrafyalarımızı konuşmaya daha yeni başlıyoruz
Sosyal Çürüme Yazıları 7: Dedelerden himmet umma cumhuriyeti
Paket iyi de ‘kampanya’ nerede?..
KDV artışının KDV indiriminden daha çok alkış aldığı ülke
Arapça tabelalar ve yeni CHP