|
Kadın cinayetleri Türkiye’yi sarsmaya devam ediyor

Hem dünyada hem de Türkiye’de her yıl binlerce kadın yaşamını yitiriyor. Özellikle son yıllarda artış gösteren şiddet ve taciz olayları sosyal medyanın da etkisiyle geniş kitlelere yayılıyor. Sosyal medya ile birlikte şiddet ve taciz olaylarında gereken cezaların verilmesi için kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor.



Hukukun yetersiz görüldüğü durumlarda, öldürülen ya da tecavüze uğrayan kadınlar için protestolar düzenleniyor, yürüyüşler yapılıyor. Ancak maalesef kadın cinayetleri hala devam ediyor. Münevver Karabulut, Özgecan Arslan, Ayşe Paşalı, Şule Çet, Leyla Aldemir, Hatice Kavak ve niceleri. Bugün ise çocuklarının gözleri önünde öldürülen Emine Bulut ve Tuğba Erkol haberleri Türkiye’yi yasa boğdu. Türkiye’de bu yılın başından beri 221 kadın öldürüldü. Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Sanki toplum olarak bir şiddet ve çılgınlık dönemi yaşıyoruz. Polis Akademisi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Dünya ve Türkiye’de Kadın Cinayetleri 2016-2017-2018 Verileri ve Analizler’ raporuna göre son üç yılda 932 kadın öldürüldü. 2016’da 328,2017 yılında 409, 2018 yılında 440 kadın başta ateşli silahlar olmak üzere kesici ve delici aletlerle öldürüldüler. Açıkça görülüyor ki kadın cinayetleri Türkiye’yi sarsmaya devam ediyor. Kadın cinayetlerini önleyebilmek için cezaların ciddi oranda artırılması ve caydırıcı olması elzem görünüyor. Yasaların uygulanması alanında hukuki ve bürokratik engellerin çok süratli bir şekilde aşılarak şiddet mağdurlarına yakınlarına ve tanıklara karşı uzaklaştırma ve koruma kararlarının alınması da bir o kadar önemli. Çocuklu ailelerde velayetlerin de kime verileceğinin tespiti (genelde şiddet mağduru kadına veriliyor) bir an önce aile mahkemelerinde karara bağlanması da ayrı bir öneme sahip. Kadına her türlü şiddeti uygulayan veya öldüren katillerin yargılandıkları mahkemelerde ‘iyi hal indiriminden’ yararlanmaları suretiyle cezalarının azaltılmaları şüphesiz suçu arttıran önemli bir etken.

Başkan Erdoğan’ın son Rusya toplantısından dönerken uçakta gazetecilerin sorusu üzerine kadın cinayetleri hakkında yaptığı açıklama çok önemliydi sanırım. Erdoğan, kadın cinayetleri ile ilgili olarak Adalet Bakanı'na hukuk içerisinde alınması gereken ne kadar hukuki ve idari önlem varsa önce bunu yapmasını istediğini belirterek
ikinci olarak şiddet mağduru kadınları çeşitli şekillerde öldüren katillere karşı partisinin ve gönlünün ‘idamdan’ yana olduğunu açıkladı
. Başkan Erdoğan konuşmasına devam ederek “Bir kadını bıçaklayarak öldürüyorsun hem de yavrusunun gözleri önünde. O yavru ‘anne ölme’ diyor. Kan revan içinde kadıncağız. Ondan sonra çıkıyor bazıları da insan hakları mücadelesi veriyor. ‘Bu nasıl böyle istenir, Avrupa’da bu yok.’ Avrupa’da olmazsa olmaz mı? Avrupa’da bu yok diye biz doğrudan, haktan sapacak mıyız? ABD’nin çeşitli eyaletlerinde var. Dünyanın değişik ülkelerinde var. Demek ki oluyor. Can bu kadar basit mi? ‘Efendim işte insan hakları bilmem nesi bunu kabullenmez’ diyorlar. Kabullenmeyebilir. Biz burada bir defa insana değer nasıl verilir bunu ortaya koymamız lazım.
Ben şahsen parlamento bu işi müzakere eder, tartışır, kararını verirse kesinlikle onaylarım. Vicdanımın sesine de bu noktada inanıyorum” dedi.

Başkan Erdoğan’ın, emriyle Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan yeni kanun teklifi şüphesiz kadın cinayetlerini tam anlamıyla bitirmeyecek ancak minimize edilmesinde şüphesiz önemli bir rol oynayacak. Henüz daha kanun taslak halindeyken bile yargıda ve uzantılarında şiddet mağduru kadınların korunmasına yönelik yasal ve idari tedbirlerin çok hızlı bir şekilde alındığı görülmektedir. Taslak çalışmada şiddet uygulayarak kadınları katletmeye meyilli cani ruhlu kişileri caydıracak cezaların da çok önemli oranda arttırılması şüphesiz bu alanda önemli gelişmelere işaret etmektedir. Taslak çalışmada kadın cinayetlerini gerçekleştiren katillere istisnasız ‘müebbet hapis’ cezası verilmesi gündemdedir. Toplumda anne, kız kardeş ve eşlerimiz olarak birlikte yaşadığımız kadınlarımıza sahip çıkmak dini ve vicdani görev ve sorumluluklarımız arasındadır.

#Türkiye
#Kadın
#Cinayet
#Özgecan Özcan
#Leyla Aldemir
#Adalet Bakanlığı
5 yıl önce
Kadın cinayetleri Türkiye’yi sarsmaya devam ediyor
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle