|
Olan olmuştur; olacak olan da
C
umhur İttifakı’nın “Beka” meselesi üzerinden yürüttüğü seçim kampanyası milletten yüzde 52 teveccüh gördü.
Hele ki Doğu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerindeki Kürtlerin Ak Parti’ye verdiği büyük destek, “Beka” meselesinin millet nezdinde nasıl kabul gördüğünün en önemli göstergesiydi.


Türkiye’nin bölünmesine, işgal edilmesine zayıflatılmasına karşı millet doğusuyla, batısıyla “hayır” dedi. Cumhur İttifakı’nı yüzde 52 ile destekledi.

Yerel seçimde bazı iller vardı ki kıyasıya rekabeti soluk soluğa takip ettik. At başı geçen yarışta adayların bazıları fotofiniş ile belli oldu. Bu da Türk demokrasisinin olgunluğuna işarettir.

İstanbul ve birkaç merkez dışında durum netleşmiştir. Öncelikle yerel seçimler hayırlı uğurlu olsun.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA HALK “BEKA” DEDİ
Beka meselesiyle ilgili dikkatimi çeken çok önemli veriler var. Bunların başında da Ak Parti’nin elinde bulunan Çankırı, Kastamonu, Karabük, Kütahya gibi Anadolu şehirlerinin MHP’ye geçmesidir. Seçmen Ak Parti’ye bir işaret verirken başka bir kampa geçmeyip Cumhur İttifakı’nın diğer paydaşı MHP’ye yönelmiştir.
Bir diğer örnek,
Şırnak ve Ağrı
başta olmak üzere
Doğu ve Güneydoğu’da Kürt vatandaşlarımızın Cumhur İttifakı’na olağanüstü desteğidir.
HDP’nin kazandığı 7 ilde bile Cumhur İttifakı’nın ikinci parti olması, dahası bazı illerde oranların birbirine yakın olması da manidardır.

Terör vesayeti bölgenin üzerinden meşru otorite eliyle kaldırılınca seçmen tercihini “birlikten” yana kullanmıştır.

Ankara’yı karmakarışık ittifakın adayı Mansur Yavaş kazandı.
Aslında Yavaş’a seçimi kazandıranın Kayseri aşısının Ankara’da tutmaması oldu demek daha doğru olur.

Ancak ilçelerde durum Cumhur İttifakı’nın lehine sonuçlandı. Önümüzdeki 5 yıl karmakarışık ittifakın Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni nasıl yöneteceğini göreceğiz. Tabii Yavaş ile ilgili “sahte senet”, “vergi kaçakçılığı” gibi iddiaların yargı süreci de merak edilerek.

“İstanbul’da kim kazandı” sorusunun cevabı henüz yok.
En son yazıyı yazdığım saatlerde Yüksek Seçim Kurulu
(YSK) Başkanı Sadi Güven
karmakarışık ittifakın adayı
CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun 28 bin kusur oy ile önde olduğu
nu açıkladı.
Ak Parti adayı Binali Yıldırım
da
“Biz tebrik etmesini de biliriz ancak süreç devam ediyor” dedi.
Anlaşılan İstanbul’da itirazlar olacak. Oylar yeniden sayılacak. Ve son sözü YSK söyleyecek. O sözden sonra İstanbul da netleşmiş olacak.
Kürtlerin Doğu ve Güneydoğu’da beka meselesine olan hassasiyetleri batıda özellikle İstanbul’da bambaşka bir motivasyona bürünmüş görünüyor. Burada en önemli göstergelerden birisi Esenyurt. Esenyurt’ta CHP’nin belediyeyi HDP oylarıyla kazandığı muhakkak. Bu durumda
muhafazakar Kürtlerin tercihleriyle seküler Kürtlerin tercihleri arasındaki farkın gelecekte Kürt oylarını bir blok olarak görenlere önemli bir mesaj olduğuna inanıyorum.
HDP İLE İP BU SEÇİMİN EN KAYBEDENİ
Karmakarışık ittifakın HDP ve İyi Parti (İP) açısından son derece dramatik yönlerinin olduğunu da söylemeliyim.
İp hiçbir varlık gösteremedi. Oyları CHP’ye ve HDP’ye payanda oldu. O kadar. Önümüzdeki süreçte İP’in parlamento aritmetiğinde de değişimin olacağına inanıyorum.
HDP ise yerel seçimde 4,22 gibi bir oy alabildi. Terörün ürkütücü yüzünün baskın olduğu dönemlerde blok oylarla bölgede etkili olmuştu bu sefer Ağrı örneğinde, Şırnak örneğinde, Bitlis, Bingöl, Muş örneğinde olduğu gibi eridi. Kürt seçmenler HDP’ye büyük bir ders verdi.
CHP açısından bakıldığında Ankara’yı kazanmak önemli. Antalya’yı yeniden kazanmak da. Burada yerel seçimlere giderken
CHP’yi karmakarışık ittifak konusunda ikna edenlerin, akıl hocalarının yeniden hatırlanmasında fayda var. Örneğin, 24 Haziran seçimleri sonrası “Sakın istifa etme” diyenlerin kimler olduğunu hatırlamakta fayda var.
Bir de Ak Parti’ye “çizik atmak” isteyen muhafazakarların ihtiraslı “hesap sorma” arzularına bakmak gerek.

Heyecanlı, zaman zaman tartışmalı bir seçimi hamdolsun atlattık.

AK PARTİ İLE MHP CUMHUR İTTİFAKI’NI PERÇİNLEDİ

Burada Cumhur İttifakı’nın iki paydaşına da kısaca değinmek gerek.

Ak Parti oy oranları açısından bakıldığında bu seçimin açık ara birincisi, MHP kazandığı belediyelerle bu seçimin başarılı olanlarından bir tanesidir.
Ak Parti’nin kendi içindeki mücadele yöntemleri bugünden itibaren sorgulanmaya başlanacaktır. Bir de Ak Partili gibi görünüp de sinsice arkadan dolananlar var ki bu seçimde ayan beyan ortaya çıkmıştır.
Kraldan çok kralcılarınsa bu yazıda yeri yoktur.
Cumhur İttifakı’nın yüzde 52 gibi ezici bir oy oranına oluşması “dramatik düşük” bekleyenlerin heveslerini kursaklarında bırakmıştır.
Sözüm ona “güvenilir” kamuoyu araştırma şirketleri Ak Parti’yi yüzde 35’ler seviyesine düşürmüştü. Beka meselesini halkın satın almadığını, gündeminde böyle bir şeyin olmadığını söylemişlerdi.
Bu verileri satın alanlar 1 Nisan sabahı yeni partiler için harekete geçeceklerdi. Şimdi başlarını ellerinin arasına alıp tekrar düşünme safhasına geçtiler.
Ak Parti, Türkiye’nin partisi olduğunu bir kaz daha ispatladı. Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olağanüstü gayretini gören millet, Ak Parti’yi bir kez daha birinci parti yaptı. Ama aynı zamanda uzun süredir
Erdoğan’ın üzerinde hassasiyetle durduğu “kibir” ve atalet konusunda ihtar etti.

Bir önceki yazıda, “Milletin vereceği karar başımızın tacıdır” demiştik. Millet kararını vermiştir. Karar başımızın tacıdır.

Ahmet Amiş Efedi şöyle demiştir: “Olan olmuştur; olacak olan da…”
Takdir, tedbiri bozar.

Haksız mıyım?

#Seçim
#Cumhur İttifakı
#Beka
#Ankara
#İstanbul
#YSK
#HDP
#İP
5 yıl önce
Olan olmuştur; olacak olan da
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon