|
Bir yerden başlamak lazım

Mevcut ekonomik sistemin dayattığı zenginlikle gerçek anlamdaki zenginlik arasındaki fark bugün dünyada memnuniyetsizlerin oranını hızla artırırken sınıflar arası çatışmayı da besliyor.

Zenginlikle servet sahibi olmak karıştırılıyor, çünkü ekonomik sistem gereksiz aşırı tüketimden besleniyor.

Ana damar israf.

Aşırı üretimin dayattığı aşırı tüketimle israf arttıkça küresel ekonomide adaletsiz dağılımla sınıflar arasındaki uçurum derinleşiyor.

Zengin olma hayali kuranların sayısı artıyor.

Çünkü hayal kurmanın bir bedeli yok.

Hayal kurmak ücretsiz.

Ömrünü ev ve araba almak için harcamak istemeyen sessiz çoğunluk çalışarak zengin olamayacağını anlayınca dizilerde ve filmlerde servet sahiplerini izlemeyi tercih ediyor ve kendini onların yerine koyarak rahatlatıyor.

Bu hayal kuranların masum olanları.

Zengin olma yolunda gayrı meşru yollara girenleri de yine haberlerden izliyoruz.

**

Finansgundem.com zengin olma yolunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda okuyucularına derlediği bilgilerle ışık tutmuş.

Haberi özetlersek şöyle deniyor;

3 adımlı bir strateji izlenildiği takdirde zengin olmak şaşırtıcı derecede basit olabilir.

Fortune’dan Jane Thier’in haberine göre, zengin olmanın en kolay yolu zengin doğmaktır. Bu bir seçenek değilse, anahtar sadece harcamaları kısmak, çalışmaya devam etmek ve yatırım yapmak, yatırım yapmak, yatırım yapmaktır.

**

The Minority Mindset markasının arkasındaki para uzmanı Jaspreet Singh’e göre formül böyle.

Birinci nesil Amerikalı, lisanslı bir avukat ve girişimci Singh’in TikTok, YouTube ve Instagram’da toplam 2,5 milyondan fazla abonesi var.

Singh bu mecralarda zengin olmanın şaşırtıcı derecede kolay olduğu konusunda ısrar ediyor.

Herhangi bir finansal yeterliliğe sahip herkesin servet kazanması için üç adımlı bir planın ana hatlarını çiziyor.


Birinci adım: Kazandığınızdan daha az harcayın

Singh, “Amerikalıların çoğu hızlı arabalar, güzel tatiller ve lüks giysiler gibi güzel şeyler satın almak için çalışıyor. Ama bütün paranı harcarsan, asla zengin olamazsın” şeklinde konuşuyor.

Singh, harcamanın yaşam tarzıyla çok ilgili olduğunu şu sözlerle dile getiriyor: “Bu göründüğünden daha zor olabilir. Ancak, gelirden bağımsız olarak, kişinin imkanlarının altında yaşaması zenginlik oluşturmak için çok önemlidir.”

Singh, daha az harcamak için ise şunları söylüyor: “Bunu yapmanın bazı kolay yolları arasında, maaş çekiniz gelir gelmez parayı doğrudan birikimlerinize aktarmak, satın alma işlemlerinizin ve faturalarınızın her birini gelir gelmez bir günlüğe kaydetmek ve küçük, günlük masrafları yakından takip etmek yer alır.”

İkinci adım: Daha fazla para kazanmak için çalışın

Singh, ne kadar tutumlu olursanız olun, kesebileceğiniz giderlerin her zaman bir sınırı olacağını belirtiyor. Ancak Singh, daha çok kazanmayı bir amaç olarak edinirseniz ne kadar para kazanabileceğinizin bir sınırı olmadığını da söylüyor.

Singh’e göre maaş pazarlığı başarısız olursa, yan işleri araştırmak için zaman ayırmak ve kazanma gücünü en üst düzeye çıkarmak, kazanmanızı sağlayan bir hediye olabilir.

Üçüncü adım: Harcamadığınız şeylere yatırım yapın

Yatırım sadece zenginlik oluşturmak için değil, emeklilik için de bir zorunluluktur. Singh, “Tüm paranızı harcayarak zengin olamayacağınız gibi, tüm paranızı biriktirerek de zengin olmayacaksınız” diyor.

Singh hisse senetlerini, kiralık mülkleri, işletmeleri ve kişinin kendi eğitimini kazançlı alanlar olarak teşvik ve tavsiye ediyor.

**

Alloy Wealth Management’ın kurucusu ve CEO’su Mark Henry, Fortune’a “Daha küçük başlayıp bu hedefe ulaşmak için ilerlemeniz gerekiyorsa sorun değil. Önemli olan kısım, gerçekten başlamanız” diyor.

Süper zenginlerin ve hatta Warren Buffett gibi endüstri devlerinin servet danışmanları, yatırımın yalnızca dipsiz kaynaklara sahip insanlar için olmadığını doğruluyor.

**

2022 tarihli bir Harvard Business Review makalesi, zengin bir kuşaktan gelmeyen insanları, banka hesaplarına dokunmadan önce sınırlayıcı inançlardan vazgeçerek zihinsel bir değişim yapmaya teşvik ediyor.

Singh, finans ve yatırım dünyasına dalmanın göz korkutucu gelebileceğini kabul ediyor. Ama buna rağmen, Singh’in en önemli tavsiyesi “Ne yapıp edin ama mutlaka bir yerden başlayın” oluyor.

Nerden başlayacağız?

Şuradan başlamak sanırım en doğrusu;

Zengin olmakla servet sahibi olmak arasındaki farkı öğrenmek ve sonra hangisini istediğimize karar vererek bir yerden başlamak.

#Ekonomi
#Zenginlik
#para kazanmak
1 yıl önce
Bir yerden başlamak lazım
Bir Başka Mesele: Aşırı hayvan sevgisi ‘kaydırılmış merhamet’ projesidir
Sahibinin Sesi
BM değil, Mekke Sözleşmesi
Kızın adı Rachel
Bin 187 dokunuş ve 30 genç