BAE'de taht kavgaları: İktidar mücadelesi istikrarsızlık kaynağı

Bölgedeki işgal ve darbe girişimlerinin hem planlayıcısı hem de fon sağlayıcısı olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bir yandan da içerideki iktidar mücadeleleriyle çalkalanıyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Halid bin Muhammed - Tahnoun bin Zayed

YASİR ERKUŞ

BAE Devlet Başkanı Halife bin Zayed El Nahyan’ın sağlığı sürekli kötüye giderken, ülkenin de facto lideri Muhammed bin Zayed’in (MbZ) devlet başkanı ilan edilmesi her an bekleniyor. İşte burada da MbZ’nin oğlu ile kardeşi arasındaki çekişme ön plana çıkıyor. Abu Dabi Veliaht Prensi MbZ’nin, öz kardeşi ve aynı zamanda BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Tahnoun bin Zayed’e karşı büyük oğlu Halid’i ön plana çıkardığı, onu gelecekteki halefi olmaya hazırladığı biliniyor. Tahnoun, MbZ’den sonra BAE’deki ikinci adam. Aynı zamanda istihbarat teşkilatının başında ve ülkedeki en önemli şirketlerin de sahibi. Tahnoun’un bu gücüne karşı MbZ’nin, oğlu Halid’i Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atamak için yıllardır gizlice çalıştığı, BAE kulislerinde uzun süredir konuşuluyor.

NÜFUZUNU ARTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Halid’in, aynı zamanda Mossad’la yakın ilişki kurarak nüfuzunu artırmaya çalıştığı belirtiliyor. Emirates Leaks internet sitesinin haberine göre, BAE Devlet Güvenlik Servisi Başkanı Halid bin Muhammed, bilgi alışverişi yapmak ve ikili ilişkileri güçlendirmek için, geçen mayıs ayında göreve atanmasının ardından yeni Mossad Başkanı David Barnea ile sürekli iletişim halinde. Siteye konuşan kaynaklar, Halid’in bu hareketinin, amcası Tahnoun’a karşı bir meydan okuma olduğunu, Halid’in ön plana çıkmaya çalıştığını belirtti. Öte yandan ikili arasında yalnızca koltuk çatışması olmadığı, ekonomik ayrıcalıklar konusunda da yoğun bir rekabet yaşandığı ve bu rekabetin de ülke içindeki bazı büyük stratejik şirketlerin istikrarsızlığına neden olduğu belirtiliyor. Emirates Leaks’e konuşan kaynaklar, Halid’in siyasi nüfuzunu güçlendirmek için çaba sarf ettiğini, buna karşı Tahnoun’un ise bir güvenlik ve istihbarat imparatorluğu kurmakla meşgul olduğunu ifade ediyor.

BAE şimdi de Kuveyt’i tehdit ediyor

Ailenizle BAE’ye gitmeyin: Dubai'de gizli kamera skandalı