Çin zulmünden kaçarak Tayland’a sığınan Doğu Türkistanlıların, bu ülkede yerleştirildikleri kamplarda yaşadıkları dramın Yeni Şafak’ta haberleştirilmesi, hükümeti harekete geçirdi. Haberin çıkmasının ardından Tayland hükümeti, kamplarda tutulan 300 Doğu Türkistanlının güvenliği ve sağlığı için çalışma başlattı. Tayland Büyükelçiliği, kampta sağlık taraması yapıldığını ve hastaların kontrollü şekilde gözlem altında tutulduğunu bildirdi.
TEDBİRLER ARTTIRILDI
Cezaevinde tüberküloz teşhisi konulan 4 yaşındaki Abdullah Abdülveli’nin ölümünden sonra ciddi tedbir alan hükümet, Tayland Göçmenlik Bürosu, Uluslararası Göç Örgütü ve Sağlık Bakanlığı gözetiminde tarama yapıldığını açıkladı. 8 kişiye tüberküloz teşhisi konduğu bilgisini veren büyükelçilik, bu kişilerin tedavilerine halen devam edildiğini kaydetti.
UZMANLARLA KALIYORLAR
Kamplardaki Doğu Türkistanlıların barınak, yemek ve tıbbı yardım gibi temel ihtiyaçları konusunda yüksek hassasiyet gösterildiğini vurgulayan büyükelçilik, kadın ve çocukların sağlık uzmanlarıyla aynı evlerde, erkeklerin de göçmen koğuşlarında kaldığını, aynı aileden bireylerin belirli zamanlarda görüşmelerinin de sağlandığını bildirdi.
Çin’e iade haberleri gerçek değil
Doğu Türkistanlıların Çin’e iade edileceğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıklayan Tayland Büyükelçiliği, problemin kaynağı değil, kurbanı oldukları yorumunu yaptı. Doğu Türkistanlıların serbest bırakılmasının uluslararası bir sorun boyutu kazandığı değerlendirilmesi yapıldı.
YASAKLAR YASALAŞTI
Öte yandan Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan'da Çin'in baskısı bir türlü bitmezken Çin'in, Doğu Türkistan'da yıllardır uyguladığı yasaklar resmiyet kazanmıştı. Namaz yasağının yanında kadınların başörtüsü takması ve kişinin İslam dini mensubu olduğunu gösteren diğer semboller de yasağa dahil edilmişti.