Enerji krizi yaşayan Fransa nükleer santral sayısını arttırmayı hedefliyor

Rusya-Ukrayna gerilimi sebebiyle enerji krizi yaşayan Fransa’da hükümet, hanelere enerji tasarrufu çağrısı yapıp, buna yönelik ekonomik tedbirler alırken diğer yandan nükleer santral sayısını katlama çabasına girdi. Bakanlar Konseyine dün sunulan ve 3 noktada 6 Avrupa basınçlı nükleer reaktörün (EPR) inşasını ve prosedürünün kolaylaştırılmasını kapsayan yasa tasarısının, 2023 başında parlamentoda tartışılması bekleniyor.

Haber Merkezi AA
Nükleer Santral

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yükselen enerji fiyatları yanında ülkedeki 56 reaktörden 24’ünün zorunlu bakım ve denetlemeler nedeniyle kapalı olması, 2021’de nükleer enerji gücünü artırmak istediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u acil kararlar almaya sevk ediyor.

  • Bu dönemde rutin denetim ve bakım nedeniyle 32 reaktörün kapalı olması, eskiyen 14 reaktörü 17 yıl içerisinde tamamen devre dışı bırakmak istediğini dile getiren Macron’un planlarını da tekrar gözden geçirmesine neden oldu.

Nükleer Santral nedir? Nükleer Santral patlarsa ne olur?

Fransa’yı elektrik enerjisi konusunda dışa bağımlılıktan kurtarmayı hedefleyen yeni yasa tasarısı, hükümet sözcüsü Olivier Veran tarafından “Krizin acil olarak çözümüne bir yanıt olmasının yanı sıra ileriye dönük bir proje, iklim değişikliği, enerji bağımsızlığı ve satın alma gücü konularında sürdürülebilir bir çözüm” olarak sunuldu.

70 yıllık hayal gerçek oluyor: Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak

Veran, yeni nükleer reaktörlerin inşası sürecinde, çevreye saygı ve nükleer altyapı güvenliği noktasındaki standartları düşürmeyeceklerini, bu yeni nesil reaktörlerin, mevcut reaktörlerin civarında, denizde inşa edilmesi ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

ÇEVRECİ DERNEKLER ENDİŞELİ

Öte yandan, hükümet sözcüsünün söyledikleri çevreci derneklerin endişelerini gidermekte yeterli olmadı.

  • Kuşların Korunması Birliği (LPO) Başkanı Allain Bougrain-Dubourg, Fransız TF1 kanalına yaptığı açıklamada, nükleer reaktörlerin canlı çeşitliliği üzerindeki etkisine dair uluslararası veriler olsa da Fransa’da çok az veri bulunduğuna dikkati çekti.

MACRON HALKIN GÖRÜŞÜNÜ ALMIYOR

Bir yandan ana enerji sağlayıcısı EDF(Électricité de France)'nin sitesinde nükleerden çıkışa ilişkin hedefler varken diğer yandan Macron'un halkın görüşünü dahi almadan nükleere yönelmesi akıllarda soru işareti bırakıyor.

Konunun halkla istişare edilmesi zaruriyetine rağmen hükümet yeni reaktörlerin 2037 hatta 2035'te devreye alınması için hazırladığı tasarı metnini 2023'ün ilk çeyreğinde parlamentoya sunmayı hedefliyor.

FOTOĞRAF 17
70 yıllık hayal gerçek oluyor: Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olma özelliği taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk ünitesinin gelecek yıl faaliyete geçmesi planlanıyor. Yıllık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimi ile Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılayacak proje, dünyanın küresel bir enerji kriziyle mücadele ettiği bir dönemde Türkiye'nin kalkınma hedefleri açısından önemli yatırımlardan biri olarak öne çıkıyor.

TÜRKİYE'YE KARŞI ÇIKMIŞLARDI

  • Avrupa Parlamentosu, Türkiye'ye Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin yapımına dair planların durdurulması çağrısında bulunmuştu.
  • Santralin yapımına karar verilen bölgenin güçlü depremlere eğilimli olduğu iddia edildi.
  • Söz konusu ‘tehlikenin' yalnızca Türkiye'ye değil, aynı zamanda tüm Akdeniz bölgesine karşı bir tehdit olduğu öne sürülmüştü.
  • Türkiye'ye karşı çıkan Avrupa Parlamentosu'nun Fransa'ya karşı gelip gelmeyeceği merak konusu.