Fed'in kararının ardından Trump'tan sert çağrı: Faizi yüzde 1'e indirin

ABD Merkez Bankası, 2023’ten bu yana ilk kez faiz artırarak politika faizini 25 baz puan yükseltip yüzde 3,75-4 aralığına çekti. Kararın ardından ABD Başkanı Donald Trump, faizlerin yüzde 1 veya daha düşük olması gerektiğini savunarak Fed’e “hızlı” faiz indirimi çağrısında bulundu. Trump ayrıca ABD’nin ticaret açığı verdiği ülkelerle ticareti durdurması halinde yılda en az 1,5 trilyon dolar kazanabileceğini öne sürdü.

Trump, yönetimini beğenmediği Powell'i sürekli hedefe koyarak Fed'in başına Warsh'ın gelmesini desteklemişti.

ABD Merkez Bankası (Fed), 2023'ten bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artırdı. Fed’in oy birliğiyle aldığı kararla federal fon oranı hedef aralığı yüzde 3,75-4 seviyesine yükseltildi.

Fed’in karar metninde ekonomik faaliyetin genişlediği belirtilirken, belirsizliğin yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiği ifade edildi. Yurt içi harcamaların dirençli seyrettiği, verimlilik artışının güçlü ve sermaye yatırımlarının sağlam olduğu kaydedildi.

İstihdam artışlarının iş gücündeki artışla aynı hızda olduğu ve işsizlik oranında önemli bir değişiklik yaşanmadığı belirtilen açıklamada, enflasyonun ise yüksek kalmaya devam ettiği vurgulandı. Fed, fiyat istikrarını sağlama hedefini yineledi.

Trump’tan faiz indirimi çağrısı

Fed’in faiz kararının ardından ABD Başkanı Donald Trump’tan dikkat çeken bir faiz çağrısı geldi. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ABD’de faiz oranlarının yüzde 1 veya daha düşük olması gerektiğini savundu.

ABD’nin “açık ara dünyanın en iyi kredisi” olduğunu belirten Trump, ülkenin yeni yatırımlarla hızla büyüdüğünü ifade etti. Trump, ABD’nin ticaret açığı verdiği ülkelerin çoğuyla ticaretin durdurulması halinde ülkenin yılda en az 1,5 trilyon dolar kazanabileceğini öne sürdü.

Trump, paylaşımında “açık” kavramının “kayıp” anlamına gelen süslü bir kelimeden ibaret olduğunu savunarak, ABD’nin dünyanın neredeyse tüm ülkelerini taşıdığını ve bunun artık devam edemeyeceğini belirtti.

Trump, paylaşımının sonunda Fed’e yönelik çağrısını daha da netleştirerek, “Amerika Birleşik Devletleri için faiz oranlarını düşürün ve bunu hızlı yapın” mesajını verdi.

Trump'ın tercihi Warsh olmuştu

Kararın ardından gözler Kevin Warsh ile Donald Trump arasındaki ilişkiye çevrildi.

Trump, önceki Fed Başkanı Jerome Powell'ı sürekli hedefe koyarak gitmesini istemiş, Warsh'ı Fed Başkanlığı için seçmiş, adaylık sürecinin tamamlanmasının ardından Warsh 22 Mayıs 2026'da yemin ederek göreve başlamıştı. Fed'in resmi kayıtlarına göre FOMC de aynı gün Warsh'ı oy birliğiyle komitenin başkanı seçti.

Trump ise uzun süredir faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğini savunuyordu. Bu nedenle Trump'ın tercih ettiği Warsh'ın başkanlığındaki Fed'in faizleri düşürmek yerine artırması, kararın en dikkat çeken ayrıntılarından biri oldu.