Orta Doğu'da kargaşa, çatışma ve huzursuzluğun baş aktörü soykırımcı İsrail, Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana büyük bir uluslararası nefretin odağında yer alıyor.
Gazze'de insan vicdanını yaralayan soykırım faaliyetlerinde bulunan İsrail ordusu içerisinde ise siyasi krizler yaşanıyor.
Ekim 2023'ten bu yana artış gösteren psikolojik rahatsızlıklarla gündeme gelen orduda, kırılmalar yaşanıyor.
İsrail'de yayın yapan Yedioth Ahronot gazetesinde Givati Tugayı'nda isyan yaşandığına dair bir habere yer verildi.
Askerler isyan etti
Habere göre, Givati Tugayı'na bağlı Tzabar tabur komutanının üs içinde askerlerden katıldıkları çatışmalara ait bayrak, sembol gibi hatıraların bulunduğu köşeyi kaldırmalarını istediği, askerlerin de bu duruma isyan ederek tepki gösterdiği belirtildi.
Üssü terk ettiler
Onlarca askerin, "bütün subaylar cehenneme" sloganları atarak Sde Teiman üssünü terk ettiği aktarıldı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada da kısa süre önce bir muharip tabura bağlı askerlerin tabur komutanının levhaların kaldırılması kararının ardından komutanlarından izin almadan üslerini terk etmeye başladığı kaydedildi.
Ölen askerlere ait hatıra köşesinin kaldırılması istendi
Öte yandan İsrail ordusu, topluca üssü terk eden askerlerin geri dönmesi için yerel saatle 16.00'ya kadar süre tanımıştı.
İsrail devlet televizyonu KAN'da yayımlanan habere göre ise son günlerde Lübnan'dan dönen askerlerden, hayatını kaybeden askerlere ait hatıralar ile bayrakların bulunduğu hatıra köşesinin kaldırılması istendi.
Askerler silah bıraktı
Askerler, bu isteği protesto ederek silahlarını bıraktı. Haberde askerlerin üssü terk etmesi "isyan" şeklinde nitelendirildi.
Gazze ve Lübnan'a saldırılarla biliniyor
İsrail'in güneyindeki Necef Çölü'nde bulunan Sde Teiman Üssü, Gazze Şeridi ve Lübnan'a yönelik saldırılara katılan Givati Tugayı'na bağlı Tzabar taburunun konuşlandığı üs olarak biliniyor.
Sde Teiman Üssü, Gazze'de alıkonulan Filistinlilere yönelik ciddi ihlallerle anılıyor hatta kötü şöhretli ABD hapishanesine atfen burası "İsrail’in Guantanamo'su" şeklinde niteleniyor.