NATO'dan Afganistan açıklaması: Türkiye tahliyelerde kilit rol oynuyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun Afganistan’dan geri çekilmesine yönelik tepkilere "Öfkenizi anlıyorum ama Afganistan’da sonsuza kadar kalmak gibi bir niyetimiz hiçbir zaman olmadı" cevabını verdi. Tahliye işlemlerine değinen Stoltenberg, "Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere kilit rol oynadı. Havalimanının güvenliğini ve tahliyeyi organize ediyorlar" dedi.

Haber Merkezi Diğer
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Afganistan'daki son duruma ilişkin açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Böylesine hızlı bir çöküş beklemiyorduk. Afganistan'ın çöküşünü görmekten üzüntü duyuyorum. Durum son derece ciddi ve öngörülemez" dedi.

"SONSUZA KADAR KALMAYACAKTIK"

TRT Haber'in haberine göre, NATO’nun Afganistan’dan geri çekilmesine yönelik tepkiler karşısında hedeflerinin hiçbir zaman sonsuza kadar kalmak olmadığını söyleyen Stoltenberg, "Öfkenizi anlıyorum ama Afganistan’da sonsuza kadar kalmak gibi bir niyetimiz hiçbir zaman olmadı. Planımız yerel kapasiteyi inşa edip ayrılmaktı. Sorumluluk biraz da bu kadar çabuk çözülen Afgan siyasi liderliği ve ordusuna ait" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE KİLİT ROL OYNADI"

Tahliye işlemlerine de değinen Stoltenberg, "Özellikle Türkiye, ABD ve İngiltere kilit rol oynadı. Havalimanının güvenliğini ve tahliyeyi organize ediyorlar. Şu aşamada en önemlisi havalimanını açık tutmak; yeni yönetimin de ayrılmak isteyen herkese müsaade etmesi. Şu an NATO, havalimanını açık tutmak ve tahliyeyi sürdürmek için çalışıyor" dedi.

Ülkeyi terk etmek isteyen Afganlar Kabil Havalimanı önünde beklemeye devam ediyor
Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'de kontrolü ele geçirmesinin ardından ülkeyi terk etmek isteyenlerin Kabil Uluslararası Havalimanı önünde bekleyişi sürüyor. Taliban güçleri havalimanına girişe izin vermiyor.

Afgan gazeteci Pentagon sözcüsüne ağlayarak sordu: Cumhurbaşkanım nerede?
Afganistan'ın önceki cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban'ın ülkede yönetimi ele geçirmesiyle yurt dışına kaçtı. Basın toplantısı düzenlenen Pentagon'da, Afgan Gazeteci Nazire Kerim Sözcü John Kirby'e bu durumu sordu. Ağlayarak 'Cumhurbaşkanım nerede?' sorusunu yönelten Kerim'e Kirby, 'Bu konu hakkında konuşamam' cevabını verdi.

Afganistan'dan kaçmak için ABD kargo uçağına tutunanların kendi çektikleri görüntüler ortaya çıktı
Afganistan genelinde Taliban'ın kontrolü sağlamasıyla Kabil Havalimanı'nda ilginç görüntüler oluştu. Ülkeyi terk etmek isteyen birçok Afgan, ABD kargo uçağına tutundu. Havalandıktan birkaç saniye sonra insanların savrulduğu uçağa tutunanların kaydettiği görüntüler ortaya çıktı.