NATO’dan dev tatbikat

NATO, 29 müttefik ve 6 ortağının katılımıyla düzenleyeceği ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana düzenlediği en büyük tatbikatı olacak "Trident Juncture 18" ile gücünü göstermeye hazırlanıyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Tatbikatta, "hayali" ancak "gerçekçi" bir senaryo gereği, Norveç işgal tehdidiyle karşı karşıya kalacak.

NATO'nun 29 üyesinin yanı sıra ortak ülkeler Avustralya, Finlandiya, İsveç, Ürdün, Gürcistan ve Ukrayna'nın katılımıyla 25 Ekim-7 Kasım tarihlerinde Norveç ve civarında gerçekleşecek tatbikat, özellikle katılacak asker sayısı ve teçhizat açısından dikkati çekiyor. Tatbikata müttefik ve ortak ülkelerden 50 bin asker, 150 uçak, 60 gemi ve 10 bin araç katılacak. Tatbikatta, "hayali" ancak "gerçekçi" bir senaryo gereği, Norveç işgal tehdidiyle karşı karşıya kalacak.

RUSYA SINIRINDA

Öte yandan, 2015 yılında İtalya, Portekiz ve İspanya'nın ev sahipliğinde gerçekleşen Trident Juncture 15'in ardından bu yıl tatbikatın Rusya ile kuzeydoğu sınırını paylaşan Norveç'te gerçekleşmesi dikkati çekiyor. Yetkililer, tatbikatın gerçekleşeceği ana kara alanının Rusya'ya bin kilometre, kullanılacak hava sahasının da yaklaşık 500 kilometre uzaklıkta olacağını, bu nedenle "Rusya'nın korkması için bir neden olmadığını" ifade ediyor. Tatbikatın, ittifak güçlerine eğitim vermek, birlikte hareket etme kabiliyetini geliştirmek ve herhangi bir yerden gelecek olası tehdite cevap verme gücünü geliştirmeyi amaçladığını kaydeden NATO yetkilileri, sıklıkla organizasyonun "herhangi bir ülkeyi hedef almadığını, savunma ve caydırıcı amaçlı olduğunu" vurguluyor. Ancak, NATO tatbikatının, Rusya'nın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği tarihinin en büyük tatbikatı Zapad-18'den hemen sonra gelmesi, "gerçekte olası bir Rus tehdidine yönelik bir hazırlık olduğu" iddialarını kuvvetlendiriyor.

NATO yetkilileri Trident Juncture 18’in temel amacının, olası bir saldırıya karşı güçlerin hazırlık durumunu tatbik etmek ve ittifakın savunma ve caydırıcı gücünü göstermek olduğunu savunuyor.