Önce İsrail'in güvenliği

Tel Aviv'in insiyatifinde Astana’daki Suriye görüşmelerinde çatışmasızlık bölgesi ilan edilen 130 km’lik Kuneytra, Golan, Şam ve Dera kırsalını kapsayan koridor İsrail’in kontrolüne verildi. Tel Aviv yönetiminin dikte ettirerek kazandığı bölgedeki İsrail saldırılarında rejime ait birçok nokta vuruldu. Oluşturulan hattın İsrail’in güvenliğini öncelediği belirtiliyor.

Yeni Şafak Yılmaz Bilgen
Çatışmasızlığın ilan edildiği 130 kilometrelik alanda İsrail'in saldırıları artmıştı.

Suriye savaşına çözüm bulmak için yapılan Astana görüşmelerinden skandal bir karar çıktı. Suriye’nin Kuneytera, Dera ve Şam kırsalında gözü olan ve işgale hazırlanan İsrail için bu bölgeler, ABD-Rusya anlaşmasıyla ateşkes bölgesi ilan edildi. Esed rejimin bombardımanları ise İdlib, Hama, Dera ve Şam-Doğu Guta bölgelerinde hız kesmeden devam ediyor. Şam başta olmak üzere katliamın sürdüğü bölgeler konusunda İran ve Esed ateşkese engel oldu. Savaşın devam ettiği sıcak hatlarda yapılması beklenen anlaşma yerine İsrail’in güvenliğini esas alan karar muhalif heyette şoka sebep oldu.

ABD SURİYE’Yİ RESMEN BÖLÜYOR

Öte yandan tarafların anlaşamadığı duyurulan görüşme trafiği sonrası Esed’in BM Temsilcisi Beşar Caferi, barış sürecini Türkiye engellediğini iddia etti. Caferi, Türkiye’nin muhaliflere destek vermesi sebebiyle barışın zor olduğunu savundu. Bu arada Astana görüşmelerine katılan Feylak el Şam Grubu Askeri Komutanı Yasir Abdurrahim, ABD hem muhalefleri hem de Suriye’yi resmen böldüğünü söyledi. Abdurrahim, ABD Dışişleri Bakanı ile yaptıkları görüşmede kendilerine ‘Bizim için güvenli bölge güneyde oluşacak’ dediğini belirterek, proje ile muhaliflerin kuzey-güney bağlantısının tamamen kesileceğini söyledi. ABD ve Rusya arasında varılan mutabakatla çatışmasızlık bölgesi olarak ilan edilen 130 km'lik koridor da son dönem artan İsrail saldırılarında rejime ait birçok nokta vuruldu.

Tel Aviv dikte etti

Astana’da ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stuart Jones ve Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’un son şeklini verdiği İsrail Koridorunun çatışmasız bölge ilan edilmesi Astana’da müzakere dışı bırakıldı. Yeni Şafak’a bilgi veren ve görüşmelere katılan muhalif kaynak Kuneytra, Golan, Şam ve Dera kırsalını kapsayan çatışmasızlık bölgesi ilanının Tel Aviv yönetimi tarafından dikte edildiğini iddia etti. Astana Grand Park otelinde muhaliflerle ABD heyeti arasında gizli bir görüşme gerçekleştirildiğini aktaran muhalif kaynak ABD’nin Astana surecinin başarısız olması için tüm gücünü seferber ettiğini çok yakında PYD’nin de asli unsur olarak katılacağı yeni bir barış ve müzakere sureci başlatmayı planladığını söyledi.