Ukrayna'daki dramı Türk öğrenci anlattı: Sokaklar ceset dolu

Rus ordusunun en çok tahrip ettiği Sumi’de kalan Türkler tahliye edilmeyi bekliyor. Erzak depolarının savaş uçakları tarafından vurulmasıyla gıda ve tıbbi malzeme bulmanın zorlaştığı bölgede 100’ü aşkın Türk öğrenci bulunuyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Eyüp Bakırhan

Rus ordusunun en çok tahrip ettiği Sumi’de kalan Türkler tahliye edilmeyi bekliyor. Erzak depolarının savaş uçakları tarafından vurulmasıyla gıda ve tıbbi malzeme bulmanın zorlaştığı bölgede 100’ü aşkın Türk öğrenci bulunuyor.

Sumi Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim gören 18 yaşındaki Eyüp Bakırhan, bölgedeki insani dramı anlattı:

  • “Her gün bomba sesleriyle uyanıyoruz. Sokaklar cesetler doldu. Birkaç gündür gıda bulmakta zorlanıyoruz. Kaldığı sığınaklara yeterince havalandırma yok. Kaldığımız bölge Rusya sınırına çok yakın olduğu için şiddetli çatışmalar yaşandı. Elektriğimiz kesildi, şu an musluktan resmen çamur akıyor.”

SAVAŞI İLİKLERİME KADAR HİSSETTİM

Sumi Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Mücahit Erçin ise şunları söyledi: “Burada savaşı iliklerime kadar hissettim. Sivilleri tanklarla ezdiler, cesetlerinin üzerinden geçtiler. Bir an önce bu savaş bitsin.”

FOTOĞRAF 12
​Ukrayna'nın açık olan tek restoranı: Türkler her gün yüzlerce kişi için yemek yapıp sığınaklara ulaştırıyorlar
Savaşın pençesindeki Ukrayna'da restoranlar, cafeler ve fırınlar ilk günden beri hizmet dışı... Biri hariç... Başkent Kiev'de faaliyet gösteren bir Türk restoranı dışardan kapalı gibi görünse de mutfak da sürekli yemek pişiriliyor ve o yemekler sığınaklara, hastanelere ulaştırılıyor. Restoran sahibi Onur Hekim ''20 yıldır bu ülkede yaşıyorum. Son ana kadar buradan çıkmayı düşünmüyorum'' dedi.

Yeni Şafak ekibine silah doğrultan Ukrayna askerleri Türk olduklarını öğrenince yardımcı oldu
Ukrayna'nın başkenti Kiev'in doğusunda yer alan Rusaniv kentine hareket eden, içinde Yeni Şafak muhabiri Taha Hüseyin Karagöz'ün de bulunduğu otomobile, bölgede radar kurulumu yapan Ukrayna birlikleri tarafından tehdit unsur sanılarak silah doğrultuldu. Takip edilerek bir süre sonra durdurulan ve polisler tarafından üst araması yapılan gazetecilere, Türk oldukları anlaşılınca Ukrayna güçleri tarafından yardımcı olundu. Ukrayna polisi, Türk gazetecilere Kiev'e kadar refakat etti.