Yunanistan FETÖ'cüyü evde tutacak!

15 Temmuz'da Yunanistan'a firar eden darbecilerden Süleyman Özkaynakçı'nın serbest bırakılmasının ardından yeni bir skandal karar daha geldi. Darbeci Özkaynakçı'nın ev hapsinde tutulacağı ortaya çıktı. Özkaynakçı'nın yoğun güvenlik önlemi altında gizli bir eve götürüldüğü belirtildi.

Haber Merkezi Yeni Şafak AA
Yunanistan, 15 Temmuz sonrası firar ederek sığınan FETÖ'cü askerleri Türkiye'ye iade etmeden yargılıyor.

Yunanistan, FETÖ’nün darbe girişiminden bir gün sonra Dedeağaç’a kaçan sekiz darbeci askerden Süleyman Özkaynakçı’yı ikinci kez serbest bırakmıştı. Karara göre Özkaynakçı sıkı denetim altında tutulacak ve her gün karakola götürülerek imza atacak.

Yunanistan'da Danıştay, 15 Temmuz’dan bir gün sonra askeri helikopterle Dedeağaç’a firar eden FETÖ’cü 8 askerden eski yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı’nın sıkı gözetim altında tekrar serbest bırakılmasını kararlaştırdı.

'Çok sıkı gözetim' koşulu

Yunan Hükümeti’nin, Özkaynakçı’ya tanınan iltica hakkı kararının ertelenmesi talebini görüşen Danıştay, talebi kabul etmedi. Danıştay, Özkaynakçı’ya iltica hakkının iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin nihai kararı vereceği 4 Mayıs’a kadar darbeci askerin çok sıkı gözetim altında serbest bırakılmasına karar verdi.

Kararda “Tutukluluk ile eşdeğer olmamakla birlikte, devletin, Özkaynakçı’yı sıkı gözetim ve koruma altında tutmak için her türlü tedbiri alacağı” belirtildi. Özkaynakçı’ya seyahat belgesi verilmeyecek. Özkaynakçı'nın yoğun güvenlik önlemi altında gizli bir eve götürüldüğü belirtildi.

  • Devlet darbeci askerin kaldığı evi bilecek. Özkaynakçı her gün karakola götürülerek imza atacak.

Yunanistan firari FETÖ'cüye sığınma hakkı verdi

Türkiye'den AB'ye çok sert Yunanistan yanıtı

İltica taleplerine ilişkin karar 4 Mayıs'ta

Danıştayın, darbecilerin iltica taleplerine ilişkin nihai kararını ise 4 Mayıs'ta vermesi bekleniyor.

Öte yandan, Yunan hukukuna göre azami 18 ay olan gözaltı süresinin mayıs sonunda dolacağı belirtildi.

Yunanistan Adalet Bakanı Stavros Kontonis, darbeci 8 eski askerin bu sürenin dolması halinde serbest kalmalarının önünde herhangi bir engel bulunmadığını açıklamıştı.

Yunan basınına göre hükümet, İltica Komisyonunun bu kararının iptali için Atina İdari İstinaf Mahkemesine başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.

  • Darbeciler, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası askeri helikopterle Yunanistan'a kaçmış ve sığınma talebinde bulunmuştu. Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos), ocak ayında Türkiye'nin iade talebini reddetmişti.
  • Komisyon diğer askerlerin sığınma başvurularını değerlendirmeye devam ediyor. Yunan makamları, sığınma başvuruları sonuçlanana kadar darbecilerin gözaltında tutulmalarını kararlaştırmıştı.