Yunan vatandaşlar kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları kabul edilip edilmemesi konusunda sandığa gitti.
Yunanistan'a kredi veren ülke ve kurumların yeni kaynak için önerdiği kemer sıkma önlemlerinin oylandığı kritik referandumun en yakından izlendiği ülkelerin başında ise AB'nin güçlü ülkesi Almanya geldi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daveti üzerine geçtiğimiz haftalarda Berlin'e giden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, mevkidaşından mali yardımlar konusunda Atina'yı rahatlatacak mesaj alamamıştı.
Merkel Çipras'a kapıyı kapamıştı
Merkel, Yunanistan'ın tazminat talebiyle ilgili olarak, tazminat konusunun Alman hükümeti açısından siyasi ve yasal olarak kapandığını açıklamıştı.
Atina'nın talep ettiği borç kesintisini reddeden Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'a referandum sonucu gelene dek kapıyı kapatırken, ondan sonra da Yunan hükümeti ile 'sonuca göre' görüşeceğini bildirmişti.
Sorumlu Merkel
Merkel'in sürdürdüğü 'kemer sıkma' politikasından yatırımlar artmadığı için ekonomin çarklar durmuş ve krizlerin tetiklenmesine neden olmuştu. Yunanistan'daki bu sonuçların Merkel'i de politikalarından dolayı zor duruma sürüklemesi bekleniyor.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan referandumun sonucunu değerlendirmek üzere yarın akşam Elysee Sarayı'nda bir araya gelecek.
Batı Trakya'dan AB'ye mesaj
Türklerin yoğun olarak yaşadığı Batı Trakyada da soydaşlar Başbakan Çiprasa destek verdi. Sriza Gümülcine Milletvekili Ayhan Karayusuf, Avrupa"da hakim güçlerin Yunanistan gibi yoksul ülkeler grubunda sayılacak ülkelere herhangi bir tolerans tanımayacağının sinyalini verdi. Demokrasiye inanan bir sol hükümetin de Avrupa'ya karşı ve Avrupa'daki hakim güçlere karşı gönderebileceği en iyi masaj halka gitmekti" dedi.