Avrupa’nın gazı 1 Temmuz’da hazır

Enerjinin İpek Yolu olarak nitelendirilen TANAP’ın ikinci aşaması olan TAP’ta 1 Temmuz itibariyle işlemler tamamlanacak. Projenin Türkiye tarafının sorunsuz ilerlediğini belirten TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, “Avrupa’ya gaz iletmek üzere takvime uygun çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Burak Karaca Yeni Şafak
TANAP’ın, Eskişehir’den Edirne-İpsala’ya kadar uzanan 2’nci fazının inşası da tamamlandı.

Enerjinin İpek Yolu Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) sona yaklaşılıyor. Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkası ve Azerbaycan'ın Şahdeniz-2 sahasından çıkarılan doğalgazın Avrupa’ya ulaştırılmasına ve bölgedeki doğalgaz arz güvenliğine katkıda bulunacak olan TANAP’ın, Eskişehir’den Edirne-İpsala’ya kadar uzanan 2’nci fazının inşası da tamamlandı. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projenin ikinci fazı olan Trans Adriyatik Boru Hattı’nda (TAP) 15 Nisan itibariyle boruların gaz ile doldurulacağını, 1 Temmuz tarihinde de Türkiye tarafında tüm işlemlerin tamamlanıp Yunanistan bölümündeki sürecin beklenmeye başlanacağını aktardı.

PROJENİN İLK AYAĞI HAZİRAN’DA AÇILMIŞTI

Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanında uzun yıllar öncesine dayanan stratejik işbirliğinin en önemli projelerinden biri olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nde, nisan ayı ortası itibarıyla mekanik tamamlamaya ulaşıldı. Ardahan’ın Posof ilçesinden Türkiye’ye giriş yapan ve 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçtikten sonra Edirne’nin İpsala ilçesinde Avrupa’ya bağlanan toplam bin 850 kilometre uzunluğundaki boru hattı projesinde sona yaklaşılıyor. Azerbaycan’dan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkası olan TANAP’ın Eskişehir’e kadar olan kısmının açılışı 12 Haziran 2018’de uluslararası bir törenle yapılmış ve ticari gaz iletimi başlamıştı.

TEST GAZI 4 AY SONRA İLETİLİYOR

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, 15 Nisan 2019’da boru hattının Eskişehir ile Avrupa bağlantı noktası arasında kalan bölümünde hat dolumuna başlanmasının planlandığını söyledi. TANAP’ın 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla Azerbaycan gazını Türkiye-Yunanistan sınırında teslim alarak Avrupa’ya iletimini yapacak olan Trans Adriyatik Boru Hattı’na (TAP) test amaçlı gaz verilmesi için hazır hale geleceğini dile getiren Düzyol, “30 Haziran 2018 tarihinden itibaren Türkiye piyasasına arzının gerçekleştirilmesinin ardından, Avrupa’ya gaz iletmek üzere proje takvimine uygun şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Düzyol, Avrupa tarafında yaşanabilecek gecikmeye karşın taahhüt gereği Türkiye’nin zarara uğramayarak gaz iletimi gerçekleşmiş gibi parasını alacağını da söyledi.

  • Yerel kalkınmaya 84 milyon dolar
  • Kaynak hacmi itibarıyla Türkiye’de özel sektör eliyle uygulamaya aktarılan en büyük sosyal ve çevresel yatırım programlarından birisi olma özelliğini taşıyan Sosyal ve Çevresel Yatırım Programı (SEIP) vasıtasıyla TANAP, bir taraftan Türkiye’nin ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkı sağlarken, diğer taraftan da güzergahı üzerinde yer alan il, ilçe ve köylerde sosyoekonomik kalkınmayı hızlandırma ve doğal kaynakların korunması hedefiyle 860 doğrudan hibe, 8 doğrudan yatırım ve 8 program katkısı protokolü çerçevesinde bine yakın projeyi toplam 84 milyon dolarlık bütçe ile hayata geçiriyor. Program kapsamında şu ana kadar 433 okul ve sosyal alan modernizasyonu, 257 hayvancılık ve arıcılık projesi, 181 altyapı projesi ve 17 yenilenebilir enerji projesi uygulamaya aktarıldı.

Kapasite daha da artar

Türkiye’ye iletilen gaz miktarı ile ilgili de bilgi veren Düzyol şöyle devam etti: “Türkiye’ye boru hattımız vasıtasıyla 30 Haziran 2018’den 28 Şubat 2019’a kadar yaklaşık 1,25 milyar metreküp gaz taşındı. Bu rakamın 2019 yılının haziran ayı sonuna kadar 2 milyar metreküpe, 2019 yılı sonuna kadar ise 4 milyar metreküpe ulaşmasını hedefliyoruz.” TANAP ile ilk etapta 6 milyar metreküpü Türkiye piyasasına arz edilmek üzere toplam 16 milyar metreküp doğalgaz taşınacak. TANAP’ın kapasitesi, ilerleyen yıllarda ek yatırımlarla önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe kadar çıkarılabilecek.

TANAP tamam TAP bekleniyor