Bakan müjde verdi üretici sevindi

Kırmızı et konusunda tedbiri elden bırakmayan hükümet, ithale karşı üreticiyi desteklemeyi sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yerlide 28 lira olan karkas et alım fiyatının dünden itibaren 29 lira olarak belirlendiğini müjdeledi. Kararı sevinçle karşılayan üretici, ortaya çıkan açığın kalktığına işaret etti.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Bekir Pakdemirli (Sağda)

Hükümet kırmızı et konusunda piyasayı regüle ederek, üreticiyi desteklemeyi sürdürüyor. Dün Malatya’da bir tesisin açılışına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yerlide 28 lira olan karkas et alım fiyatını dünden itibaren 29 lira olarak uygulamaya alacaklarını müjdeledi. Pakdemirli, bu noktada yeterli desteği sağladıklarını ve teşviklere devam edeceklerini belirterek, "Bu anlamda Bakanlığımızın 2,5 milyon liraya yakın bu tesise katkısı var. Bu katkılarımızı sürdürmeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

FİYATLAR 29 LİRAYA ÇIKARILDI

Et üreticilerinin uzun süredir sıkıntılarının olduğunu dile getiren Pakdemirli, şöyle konuştu: "26 lira olan ithal menşeili karkas et fiyatlarını Et ve Süt Kurumu (ESK) olarak bugünden itibaren 28 lira olarak uygulayacağımızı açıklamak istiyorum. Yerliyi de her zaman kayırıyoruz biliyorsunuz. Yerlideki 28 lira olan karkas et fiyatımızı da bugünden itibaren 29 lira olarak uygulamaya alıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun."

ÜRETİCİ MEMNUNİYETLE KARŞILADI

2 liralık fiyat artışını memnuniyetle karşılayan üretici ise; alınan kararı sevinçle karşıladı. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, bakanlığın devreye alacağı uygulamayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek; “Özel sektör, karkas eti üreticiden daha pahalıya alıyordu. Ortada bir açık vardı. Devlet üreticiyi desteklemek zorundaydı. 2 liralık fiyat artışı çok yerinde ve olması gereken bir karar olmuş” diye konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİ %40 ZAMLANMIŞTI

  • Üreticinin yem, mazot ve benzin gibi girdi maliyetlerinin son 4 ay içerisinde yüzde 40 zamlandığını hatırlatan ETBİR Başkanı Yücesan, “ESK’nın bu açığı kaldırması çok memnuniyet verici. Sanayici olarak bize maliyet getirdi ama yapacak bir şey yok. Bu işten belki sanayici rahatsız olabilir” dedi.
  • Global marka hedefleniyor
  • Pakdemirli, kayısı, zeytin gibi Türkiye'de üretilen fiyat yapıcıları oldukları prestijli ürünleri, "daha iyi nasıl yapılabilir" noktasında çalışılması gerektiğini anlattı. Konuyla ilgili çeşitli önerileri dikkate aldıklarını belirten Pakdemirli, şöyle devam etti: "Çünkü üretimi, satışı, her şeyi bizde. Biz 2-3 dolara satıp, sonra yabancının 22 dolara satmasını izliyoruz. Benim global bir marka özlemim var. Bizim başka sektörlerde yaptığımız çok iyi işler var. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak genel bir şemsiye, global bir marka oluşturalım istiyoruz."
  • MİLLİ DURUŞ SERGİLENDİ
  • Toprak Mahsulleri Ofisinde kayısı satılması yönünde talep olduğunu dile getiren Bakan Pekdemirli, bunun gerçekleştirileceğini bildirdi. Pakdemirli, bu hafta enflasyonla mücadele kapsamında bir toplantı düzenlendiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: "Perakende sektöründen gelen bir arkadaşınız olarak, ben de zincir mağazalarla görüştüm ve bunlar önemli bir indirim yaparak, 50 kadar üründe yüzde 10 indirime gittiler. Bu da enflasyonla mücadelede milli bir duruş oldu. Bu milli duruştan dolayı marketlerimize teşekkür ediyoruz."