Çift hanede direniyor

Şubat ayında enflasyon gıda fiyatlarındaki artış öncülüğünde, beklentilerin üzerinde yüzde 0,73 yükseldi. Yıllık enflasyon ise Kasım 2017’de görülen yüzde 12,98'den şubat itibarıyla 2,7 puan geriledi. Ekonomistler yüzde 10,26’ya inen yıllık enflasyonda dördüncü çeyreğe kadar “kalıcı tek hane” öngörmediklerini dile getiriyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Yıllık enflasyon ise Kasım 2017’de görülen yüzde 12,98'den şubat itibarıyla 2,7 puan geriledi.

Tüketici fiyatları Şubat ayında gıda fiyatlarındaki sert yükseliş öncülüğünde yüzde 0,5 beklentisinin üzerinde yüzde 0,73 artış gösterdi. Ekonomistler baz etkisiyle yıllık enflasyonun sınırlı da olsa gerilediğine dikkat çekerken yılın son çeyreğine kadar dalgalı seyirle kalıcı bir tek haneli enflasyon öngörmüyorlar. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı şubat ayı enflasyon verilerine göre, yıllık artış ocak ayındaki yüzde 10.35’ten şubatta yüzde 10.26’e geriledi.

EN YÜKSEK KATKI GIDA KALEMİNDEN

Ekonomistlerin hesaplamalarına göre şubat ayı enflasyonuna en yüksek katkıyı 50 baz puan ile gıda kaleminde gerçekleşen yüzde 2’nin üzerindeki artış sağladı. Beklenti anketlerine göre şubat ayında medyan bazında yaklaşık yüzde 0,50 artış bekleniyordu. Yıllık enflasyon böylece Kasım 2017’de yüzde 12.98 ile görülen 14 yılın zirvesinden şubat ayı itibarıyla 2.7 puan gerilemiş oldu. Önemli bölümü baz etkisi kaynaklı olarak görülen bu düşüşün ardından ekonomistler 2018’in son aylarına kadar çift haneden anlamlı bir uzaklaşmayı ise olası görmediklerini dile getiriyor.

Ayrıca TÜİK verilerine göre, yıllık bazda en yüksek fiyat artışı %11,55 ile “İzmir” bölgesinde gözlenirken, bunu %11,26 ile “Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli” izledi. En düşük fiyat artışı ise %8,87 ile “Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir” bölgesinde oldu.

YIL SONU TAHMİNİ YÜZDE 8,7

Halk Yatırım tarafından söz konusu enflasyon rakamlarına ilişkin yayımlanan notta “Önümüzdeki dönem, baz etkisinin azalan desteğiyle, yıllık enflasyondaki düşüşün hız kaybetmesini ve yüzde 10 civarında dalgalanmasını bekliyor; kalıcı tek haneli seviyelerin ancak yılın son çeyreğinden itibaren görülebileceğine dair beklentimizi ve yıl sonuna ait yüzde 8,7’lik tahminimizi koruyoruz” görüşüne yer verildi. Denizbank Yatırım Grubu Stratejisti Orkun Gödek de, “Yıl genelinde TÜFE’nin yüzde 10’lu seviyelerde patinaj yapması ve yıl sonunda tek hane ihtimalinin olduğuna yönelik düşüncemizi koruyoruz” ifadelerini kullandı.

EN ÇOK ZAMLANAN TAZE FASULYE

Tüketici fiyatları bazında şubatta en yüksek fiyat artışı yüzde 55,10 ile taze fasulyede oldu. Taze fasulyeyi yüzde 31,02 ile hacca gidiş ücreti, yüzde 30,09 ile dolmalık biber izledi. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 11,47 ile çocuk botunda gerçekleşti. Bunu yüzde 11,14 ile erkek montu, yüzde 10,72 ile kadın kabanı izledi.

Sağlık harcamaları arttı

TÜİK'in şubat ayı verilerinin ayrıntılarına bakıldığında ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 2,57 ile sağlık grubunda gerçekleşti. Bu grubu yüzde 2,24 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 1,89 ile eğlence ve kültür, yüzde 1,23 ile ev eşyası izledi. Aylık bazda düşüş gösteren tek grup yüzde 4.09 ile giyim ve ayakkabı oldu. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ise en fazla artış yüzde 15.66 ile ev eşyasında gerçekleşti. Bunu yüzde 13.19 ile ulaştırma takip etti.

TCMB’nin sıkı duruşu sürecek

Merkez Bankası (TCMB) enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 7,9 olarak gerçekleşeceği, 2019 yıl sonunda yüzde 6,5’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyor. QNB Finansbank Başekonomisti Gökçe Çelik de bugünkü enflasyon verisinin TCMB’ye para politikasındaki sıkı duruşu gevşetmek adına bir alan sağlamaktan uzak olduğunu söyledi.

Yİ-ÜFE YÜZDE 2,68 YÜKSELDİ

TÜİK verilerine göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), şubat ayında yüzde 2,68 artış gösterdi. Bu artış yıllık bazda üretici enflasyonunu Ocak ayındaki yüzde 12,14’ten Şubat’ta yüzde 13.71’e yükseldi. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, şubatta aylık en fazla artış enerjide ve yıllık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti.