Emlakçılığın kuralları yeniden belirlendi

Taşınmaz ticareti hakkındaki yönetmelik yürürlüğe girdi. Emlakçılığın kurallarını yeniden belirleyen yönetmelik ile emlakçılık komisyonuna da “Yüzde 4” sınırlama getirildi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı KDV hariç yüzde 4’ten fazla olamayacak

Buna göre alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı KDV hariç yüzde 4’ten fazla olamayacak. Yine kiralamalarda ise emlakçı bir aylık kira bedelinden fazla komisyon alamayacak.

Taşınmaz ticareti hakkındaki yönetmeliğe göre emlakçılık mesleği sadece yetki belgesi olanlar tarafından yapılacak. Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek. Yetki belgesi ise işletmenin bulunduğu yerlerdeki il müdürlüğü tarafından bilgi sistem üzerinden verilecek. Emlakçılık yetki belgesinin süresi 5 yılla sınırlı olacak.

  • Kat karşılığı inşaata KDV düzenlemesi
  • Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile birlikte “kat karşılığı inşaatlarda” KDV yeniden belirlendi.
  • Buna göre, arsanın bir iktisadi işletmeye dahil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutat ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi halinde, konut veya işyeri karşılığı müteahhide yapılan bu arsa payı teslimi KDV’ye tabi tutulacak. Ancak arsa sahibinin, gerçek usulde mükellefiyetini gerektirmeyecek şekilde, arızi bir faaliyet olarak arsa payını konut veya işyeri karşılığında müteahhide tesliminde vergi uygulanmayacak. Müteahhit tarafından arsa sahibine konut veya işyeri tesliminde ise maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutar esas alınacak.

Çelik üreticisinden korumacılık uyarısı

Türkiye'nin en değerli markası THY

Türk şirketleri yurt dışında hedef büyüttü