İkinci elde 6+6 paniği: Bir haftada iki bine yakın araç ilana çıktı

Araç piyasasında uzun zamandır oluşan fahiş fiyatlara karşı uygulamaya alınan 6 bin km ve 6 ay şartı ikinci elde paniğe yol açtı. Düzenlemenin gündeme geldiği 10 Ağustos'tan bu yana bir hafta içinde iki bine yakın 2022 model 1 ile 1000 km arasında satılık araç ilanı aktif hale getirildi. Kimi satıcıların ise araç fiyatlarında indirime gitmesi ise dikkat çekti.

Kenan Biter Yeni Şafak
Foto/arşiv

Ticaret Bakanlığı piyasada oluşan fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerini engellemeye yönelik beklenen hamlesini geçtiğimiz günlerde yaptı.

İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı içeren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

15 EYLÜL'E KADAR SÜRE TANINDI

Bakanlık yeni düzenlemenin uygulanmasına yönelik ise ikinci el araç alım-satım işlemiyle uğraşanlara yönelik 15 Eylül'e kadar süre tanıdı. Söz konusu tarihe kadar ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenlerin halihazırda kendi adlarına tescilli taşıtların satılabilmesine imkan sağlanacak.

Söz konusu taşıtların satışının 15 Eylül 2022 tarihine kadar gerçekleşmemesi halinde ise bu taşıtların pazarlaması ve satışı da ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmediği sürece yapılamayacak.

Otoda piyasa böyle bozuluyor: Araç topla fiyatları yükselt

Nihai tüketiciler tarafından yapılan ikinci el motorlu kara taşıtı satışları bu düzenlemenin dışında olacak.

Ancak, nihai tüketiciler tarafından bir takvim yılı içinde yapılan üçten fazla otomobil ve arazi taşıtı satışları da ticari faaliyet kapsamında değerlendirilebileceğinden, bu taşıtların satışı ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre kısıtlaması kapsamında yer alabilecek.

Stokçulara bir ay süre: Bakanlık sahada denetime çıkıyor

Yapılan düzenleme ile yalnızca otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması ve satışı kısıtlanacak.

Kamyon, otobüs, kamyonet vb. taşıt türleri bu kısıtlama kapsamında yer almamaktadır. İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler tarafından kendileri üzerine alınan taşıtların yanı sıra, herhangi bir üçüncü kişi üzerine tescil ettirilen taşıtların ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler aracılığıyla pazarlanması veya satışı da bu kısıtlama kapsamında değerlendirilecek.

İKİNCİ ELDE 6+6 PANİĞİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ikinci elde yeni bir dönemin kapısını aralayan düzenlemeyi ilk olarak 10 Ağustos'ta duyurmuştu. Bakan'ın açıklamalarının ardından geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası ikinci el araç satıcıları arasında 6+6 paniği de yaşanmaya başladı.

ARAÇLAR İLANA ÇIKIYOR FİYATLAR DÜŞÜYOR

Bakanlık tarafından yeni düzenleme için 15 Eylül'e kadar süre tanınmasının ardından Türkiye'nin en büyük online platformlarından birinde otomobil ve arazi taşıtları kategorisinde yapılan aramada ilan tarihi son 1 haftaya ait olan 2022 model 1 ile 1000 km arasında 2 bine yakın aracın olduğu görüldü.

Kimi satıcıların ise araç fiyatlarında indirime gitmesi ise dikkat çekti.

Sahibinden.com'dan yeni düzenleme: Yetkili bayiler sadece sıfır araç ilanı çıkabilecek

ÖTV’de indirimin adı yetti: İkinci el araç piyasası düşüşe geçti