Kaliteli sürüyle çiftçiye destek

Besicilik ve hayvansal üretimde kaliteli sürü için lokal destek sağlanıyor. Yöresel hayvancılık yapan aile işletmelerine 14 proje karşılığında 6 milyon lirayı aşkın destek sunuldu. Daha hijyenik şartlarda üretimin yapılması sağlanarak daha iyi gen kaynağına sahip sürülerin artırılması hedefleniyor.

Ali Kürşat Büyükada
Arşiv.

Tarımsal üretimi ve verimliliği artırmayı hedefine koyan Türkiye, 2023 yılında yöresel hayvancılık destekleri kapsamında aile işletmelerine 6 milyon 225 bin TL destek sundu. 2023 yılında toplam destek miktarını 63,4 milyar TL’ye ulaştıran Tarım ve Orman Bakanlığı yeni döneminde aile desteklerini artırarak yöresel hayvancılıkta altyapıyı geliştirmeyi, kapasiteyi ve verimliliği artırmayı hedefliyor. Aile işletmelerine de önemin fazlasıyla artırılacağı 2024 yılında 91,5 milyar TL’lik ödeme çiftçiye aktarılacak. Bu sayede aile işletmeleri başta olmak üzere hem daha hijyenik üretim yapılacak hem de aile işletmeleri büyüyüp gelişebilecek.

AİLEDEN KURUMSAL ŞİRKETE YOL HARİTASI

Yeni dönem ile birlikte aile işletmelerinde yetiştiricilik yapanlara çiftlik koşulları, sağım sırasında personelin hijyeni, sağım makinelerinin temizlik ve dezenfeksiyonu, süt toplama merkezlerine ulaştırma koşulları gibi konular başta olmak üzere eğitimler verilecek. Böylece üretilen sütlerin kalitesi artırılarak süt ürünleri sanayine kaliteli hammadde sağlanacak. Bu kapsamda hem yöresel hayvancılığın gelişimiyle Türkiye’nin üretimi katlanacak hem de aile işletmeleri kurumsallaşarak daha iyi kazançlar elde edebilecek.

Tarımda daha aktif destekleme için 65 olan teşvik sayısının sadeleştirilmesi, çiftçilere ekim öncesi ayni destek ödemesi yapılması gibi düzenlemeler yapılacakken, hayvansal üretim ve aile işletmeleri için kapsam genişleyecek. Yaşasın buzağılar gülsün yüzler projesi gibi projelerde destekler de artırılacak.

EKONOMİ
Şaşırtıcı fiyatıyla kapış kapış satılıyor: Egea'dan bile ucuz Suzuki Vitara Hibrit SUV fırsatı

EKONOMİ
Kule vinç operatörü mesleğini anlattı: En zor bölümü yalnızlık

EKONOMİ
Aksungur'dan milli motorla bir başarı daha