Uzay ajansı için geri sayım

Türkiye Uzay Ajansı için geri sayım başladı. Ajans yıl sonuna kadar kurulacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin milli çıkarlarını gözetecek ajansın, uzay alanında koordinasyon sağlayacağını ifade etti.

Cahit Saraçoğlu Yeni Şafak
​Türkiye Uzay Ajansı 2018 bitmeden kurulacak

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı’nda yer alan Türkiye Uzay Ajansı için geri sayım başladı.

Ajans yıl sonuna kadar kurulacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Uzay Ajansı’nın uzay teknolojileri alanında ulusal boyutta yapılan çalışmaları koordine edecek yapıda olacağını söyledi.Türkiye’nin milli çıkarlarını gözetecek ajansın, uzay alanında koordinasyon sağlayacağını ve denetleyeceğini anlatan Bakan Varank, öncelikli hedefinin ise sektörü yönlendirmek, koordine etmek ve uluslararası ilişkileri tek elden yönetmek olduğunu belirtti. Bakan Varank, “Türkiye Uzay Ajansı, 100 günlük icraat programında belirttiğimiz gibi bu yıl içinde kurulacak. Teşkilatlanma çalışmaları ise en kısa sürede tamamlanacak” dedi.

DIŞA BAĞIMLI OLMAYACAK

Uzay sanayinin gelişmesi, yürütülen projeler ile programa alınan yeni projelerin çoğalması sebebiyle uzay ve havacılık alanında Türkiye’nin milli çıkarlarını gözetecek bir yapı ihtiyacının ortaya çıktığını dile getiren Varank, “Bu kurum, uzay teknolojileri alanında belirlenen temel politika ve stratejilerinin uygulanmasını sağlayacak. Dışa bağımlı olmayan rekabetçi bir sanayinin geliştirilmesine zemin hazırlayacak. Kapasite ve yeteneklerin artırılması için çalışacak. Bu alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları koordine edecek. Ulusal ve uluslararası ilişkileri yürütecek bir yapıda olacak. Aynı zamanda fırlatılan uyduların kayıtlarını da tutacak. Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde Türkiye’nin haklarını takip ederek diğer uzay ajansları ile ikili ve çoklu işbirliklerini geliştirecek” dedi.

OPMER AÇILIŞA HAZIR

TÜBİTAK Uzay’a bağlı Optik Sistemler Araştırma Merkezi’nin (OPMER) ise açılışa hazır olduğunu dile getiren Bakan Varank, OPMER’de uzaya yönelik yüksek çözünürlüklü gözlem uyduları için aynalar ve lenslerin üretileceğini, ilk kez 800 milimetre çapında büyük çaplı optik bileşenler, lensler ve aynaların da yerli imkanlar ile üretilebileceğini dile getirdi.

  • RASAT UYDUSU AĞUSTOS’TA UZAYDA
  • Yerli ve milli uydularla ilgili yapılan çalışmaların son durumu hakkında da bilgi veren Bakan Varank, “17 Ağustos 2018 tarihi itibariyle RASAT uydumuz yörüngede 7. yılını, GÖKTÜRK-2 uydumuz ise 18 Aralık 2018 tarihi itibariyle yörüngede 6. yılını tamamlamış olacak. Bu uydularda geliştirip ürettiğimiz yerli ve milli ekipmanlar uzay ortamında ilk defa başarıyla kullanıldı” dedi.

İkramiyeler 16-17 Ağustos’ta

Ticaret savaşı kapımızda

Hac sırasında 2 milyon kişi var