|

Hac sırasında 2 milyon kişi var

Suudi Arabistan hac için Türkiye’ye yıllık 80 bin kişilik kontenjan ayırıyor, ancak Diyanet’e yılda 300 bin hacı adayı başvuruyor. Hac sırası bekleyenlerin sayısı 2 milyon 100 bine ulaştı ve önümüzdeki yıllarda hiç kayıt olmasa bile yığılma ancak 27 yılda eriyecek. Vatandaşlar hacca gitmek için ortalama 13 yıl bekleyecek.

Yeni Şafak
04:00 - 8/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:01 - 8/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
​Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte Kabe’ye olan kutlu yolculuk hızlandı.
​Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte Kabe’ye olan kutlu yolculuk hızlandı.

Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte Kabe’ye olan kutlu yolculuk hızlandı. Bu yıl Türkiye’den Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonunda hac görevini yerine getirecek yaklaşık 80 bin hacı adayından 40 bin’i Türk Hava Yolları’nın charter seferleri ile Mekke ve Medine topraklarına ulaştı.

Ortalama 10 yıllık bir bekleyişin ardından kutsal topraklara ulaşan Türk hacı adayları, ilk olarak umre tavafını yerine getirip vacip olan say’ı yapıyorlar. Henüz hacı adaylarının yüzde 30’unun Mekke’de bulunması sebebiyle gayet rahat bir şekilde Kabe’de tavaf ve say yapan hacı adayları, her gün 2-3 tavaf yaparak henüz kalabalık olmayan metaf alanında rahatça ibadetlerini yerine getiriyorlar.

KONTENJAN ARTMIYOR

Gidenlerin sevinç, kalanların ise gözyaşı döktüğü kutsal yolculuk hac için Türkiye’de kuyruk her geçen yıl artıyor. Bu yıl 300 bin yeni hac kaydı olmasına karşılık, görevli kişilerle birlikte Türkiye’den yaklaşık 90 bin, yurt dışından da yaklaşık 20 bin Türk kutsal topraklara gidiyor. Ancak her geçen yıl gidenlerin

3 katı miktarında hacı adayı listeye dahil oluyor. Bu yılki kayıtlardan sonra halen bekleyen hacı adayı sayısı 2 milyon 100 bin kişiye ulaştı. Suudi Arabistan’ın İslam ülkelerinin nüfuslarının binde 1’i kadar kontenjan ayırması sebebiyle her yıl sadece 2.5-3 milyon kişi hacı olabiliyor. Diyanet yetkililerinin bu sene hac bitiminde, Türkiye’de sıra bekleyen 2.1 milyon hacı adayının durumunu da görüşmeleri bekleniyor.

En çok kadınlar gidiyor

Türkiye’den 2008 yılında artan kontenjan ile hacca giden 109 bin Türk hacıdan 58 bini kadın, 51 bini erkekti. 2017 yılında ise 81 bin 350 Türk hacıdan 44 bini kadın 37 bini erkek idi. Kadınlar Türk kafilenin yüzde 60’ının üzerinde rakam teşkil ediyor. Bu durum, Türklerin ilerleyen yaşlarda hac için müracaat etmeleri ve kadınların daha uzun ömürlü olması sebebiyle bu şekilde gerçekleştirdiğini gösteriyor.

#Türkiye
#​Suudi Arabistan
6 yıl önce